Arjan blogi Uudessa Suomessa Yhteiskunnallinen keskustelu vahvistaa demokratiaa ja oikeus siihen kuuluu kaikille.

Meneekö 50 prosentin raja rikki?

Eurovaaliehdokkaana oleminen on lähes mahdoton urakka. Olin SDP:n junakiertueella viime viikolla. Matkaa tuli yli 1700 kilometriä, paikkakuntia Vantaa, Lahti, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio, Oulu, Kokkola, Seinäjoki, Tampere ja Turku. Saloon en ehtinyt koska minulla oli Helsingissä paneeli sosiaalipolitiikasta.

Ihmisiä kyllä liikkui. Mitään yksittäistä asiaa ei noussut keskusteluissa esille mutta kiinnostusta Euroopan Unionia kohtaan oli paljon. Samoin miltei kaikki ihmettelivät mistä syystä se on jäänyt niin  etäiseksi. Minusta tuntuu, ettei äänestysaktiivisuus - jos vaalit pidettäisiin nyt eikä reilun kahden viikon päästä - nouse yli 50 prosentin.

Euroopan Unionin oikeutus kuitenkin tulee kansalaisilta. Ei se riitä, että valtioiden nokkamiehet ja -naiset sopivat EU:n kehittämislinjoista. Silti on vaikea keksiä hyviä tapoja miten 500 miljoonan ihmisen yhteisö 27 eri jäsenmaasta voisi tulla kansalaisiaan lähelle. Muuta neuvoa ei ole kuin että poliittiset puolueet sen tekevät.

Kaikilla asioilla on nimittäin globaali-lokaali-ulottuvuutensa. Kun kunnissa mietitään miten tehdä säästöjä verotulojen vähetessä, on tärkeätä pitää yllä työllisyyttä. Siksi huonoa säästöä on lomauttaa/irtisanoa vaikkapa opettajia tai hoitoalan ihmisiä. He tekevät työtä, jolla ei ole vientiongelmia,  joka ei kuluta raaka-aineita eikä tuhlaa energiaa (on siis kestävän kehityksen mukaista) ja jota ihmiset tarvitsevat. He myös maksavat veronsa, jolloin kunnat saavat osan takaisin, kuluttavat loput, jolloin kauppiaat saavat myös omansa.

Maan hallituksen pitäisi nyt työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden kasvaessa nopeasti panostaa aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Ammattitaitoa ja työelämävalmiuksia on ylläpidettävä, etteivät ne pääse romahtamaan. Samoin on lisättävä juuri työllisyyttä edistäviä investointeja, jotka vaikuttava juuri meillä Suomessa. Öljyntorjunta-alusten ja muitten tilausten varhentaminen on hyvä toimenpide. Samankaltaisia tarvitaan lisää ja eri aloille.

Euroopan Unionissakin voidaan tukea työllisyyttä. EU on suositellut 1,2 posentin BKT-osuutta käytettäväksi juuri julkisiin investointeihin työllisyyden tukemiseksi. Kun eri jäsenmaat niin tekevät, toimet saavat vahvistusta eikä talous sukella yhtä syvälle kuin ilman yhteisiä ponnisteluja. EU panostaa esimerkiksi energiaan.  Pelkästään tuulivoiman käyttö synnyttää satoja tuhansia työpaikkoja. Suomi ei ole vielä täyttänyt EU:n suosituksia.

Poliittisten puolueiden on siksi tuotava esille kaikessa ajamiensa asioiden kansainväliset ulottuvuudet ja sitä kautta tulevat mahdollisuudet. Näin myös arkisessa elämässä monet kuluttajasuojaan tai lähiruokaan liittyvät tutut asiat näyttäytyvät myös EU-asioina.

Olen enemmän kuin halukas tekemään EU:ta tutummaksi. Mutta samalla kyllä pysyn EU-kriittisenä. Ihan kaikkea lakitulvaa emme tarvitse eikä meidän myöskään pidä vähätellä likeisyyssäännön merkitystä. Lähellä tiedetään paremmin olosuhteet ja päätösten vaikutukset ja siksi on kansalliselle päätöksentekovallalle annettava oikeasti tilaa.

Monia virheitä on tehty. Suurin osa virheistä ei kuitenkaan johdu Brysselistä tai EU:stä. Esimerkiksi kilpailu- ja hankintalainsäädännön liian lavea tulkinta on johtanut kunnissa mahdottomaan kilpailuttamiskierteeseen pienissäkin hankinnoista ja on omiaan tekemään julkisista palveluista markkinatuotteita - mitä ne eivät ole.

Tämän päivän uutisoinnissa ihmiset sanoivat äänestävänsä enemmän henkilöä kuin puoluetta. Olisikin oikein mukavaa, jos Arja TV:n lähetyksiä ja niitten tiivistä noin minuutin pituista YouTube-versiota katsottaisiin. Ainakin silloin ihmiset saisivat tietää mitä ajattelen asioista. Voisin luvata syödä hattuni, jos joka toinen suomalainen äänioikeutettu äänestäisi. Minulla ei vain ole hattua minkä söisin. Mutta otan vastaan hyviä ideoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Harmaasusi™ (nimimerkki)

Äänestysprosentti hiipuu kuin KEPULIEN kannatus,
á la lehmän häntä. Saattaa hyvinkin olla viisasta
pitää lääkärihoitajan paperit ajantasalla.

32,78% on hyvä ellei erittäin hyvä. Noilla lukemilla ei
oikein pysty demokratiasta röyhistelemään rintavakaan
nainen, miehen ruipeloista puhumattakaan.

ROOSTER (nimimerkki)

Ei mene 50% äänestämään, eikä 40% - 30% voi mennä - muttei enempää kuin 35%.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Valitettavasti äänestysprosentti alkaa varmaan kolmella. Riippuu aika paljon siitä, mitä vaalienaluksena tapahtuu ja millaiset säät ovat. Jos päästää yli 40%:n olen ilahtunut.

Kosti (nimimerkki)

Voihan se tuulivoima synnyttää joitakin ntyöpaikkoja,mutta onko Arja Alho laskenut montako työpaikkaa menetetään metalli- ja prosessiteollisuudessa kalliin sähkön vuoksi.

Suomalainen ja ylpeä siitä (nimimerkki)

Joo työllistetään koko Suomen kansa rakentelemaan meille itsellemme maa täyteen tehottomia tuulivoimaloita. Valtio rahoittaa projektin ja Suomesta tulee työläisten paratiisi!

Paljonko Arja sun älykkyysosamäärä on? Veikkaisin näiden kirjoitustesi perusteella, että jossain 40:n tienoilla.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Nuorisoa ei saada töihin muutoin kuin palkkaamalla heidät ilman ikälisiä ja erottamalla heidän vanhempansa. EMU ei jousta eikä ulkomaankauppaan panosteta.

Laman vuoksi koulut voisi lomauttaa viideksi vuodeksi, koska uutta työvoimaa ei tarvita. Näin säästyisivät opettajien palkat vaikka vanhusten hoitoon.

Vanha Virkee (nimimerkki)

Kyllähän tuulivoima työllistäisi, mutta onko siihen työllistämiseen varaa...

Arja Alho ja moni muu entisten aikojen poliitikko on ihmetyksekseni päätynyt taas ehdolle - kyllä suosittelen tutustumaan heidän taustoihinsa tarkemmin ennen kuin kukaan ääntään antaa.

Tarvitaan sellaista väkeä, joka tietää mikä on reaalitalous. Ja jonka ajatukset ovat jo etääntyneet suomettumisajoista.

Jouko A Koskinen (nimimerkki)

#otan vastaan hyviä ideoita#

No tässäpä pari:
Palaa maanpinnalle ja lopeta eettisesti ja ekonomisesti kestämättömien mallien tuputtaminen.

Luovu kyseenalaisen mallioppilaan roolin vaatimuksesta - ei siihen ole varaa rikkaammillakaan.

Vain energian ja aseiden ostajat ovat nyt liikkeellä. Vai ovatko venäläiset aseet ja energia autuaaksitekeviä.

Katalyytti (nimimerkki)

Tuulivoiman käytöstä syntyvät sadat tuhannet uudet työpaikat on kupla, joka olisi jo aika puhkaista. Sen osoittaa hyvin Espanjan esimerkki.

Espanjaa on pidetty kansainvälisenä malliesimerkkinä valtiosta, joka on satsannut taloudellisesti poikkeuksellisen voimakkaasti uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen ja sitä kautta vihreiden työpaikkojen synnyttämiseen. Uunituore King Juan Carlosin yliopiston tutkimus kuitenkin osoittaa, että jokainen tuulivoimateollisuudella luotu uusi työpaikka tulee maksamaan valtiolle yli miljoona euroa, ja että jokaista näin synnytettyä uutta työpaikkaa kohti menetetään 2,2 entistä työpaikkaa muilla teollisuuden aloilla. Lisäksi tutkimuksen mukaan vihreät työpaikat eivät ole pysyviä.

Investoijat ovat kaikkoamassa tuulivoimabisneksestä kaikkialla Euroopassa - esimerkiksi maailman suurin tuulivoimahanke, London Array, uhkaa jäädä toteutumatta sillä sen rahoittajat ovat kadonneet taivaan tuuliin yksi toisensa jälkeen. On järjetöntä investoida energiamuotoon, joka on niin kallis ja tehoton (kapasiteettikerroin 25-35 %) ja jonka maisemalliset ja muut ympäristölliset ongelmat alkavat vasta vähitellen näyttäytyä myös ympäristöliikkeelle. Pienimuotoisena tuulivoima toimii kyllä, mutta sen varaan ei voi rakentaa Euroopan energiatuotantoa missään laajemmassa mittakaavassa.

Jaakko Kojo (nimimerkki)

Demarien ajatukset ovat jo historiaa. Tuulivoima ei tule kannattavaksi kuin tukemalla, ja se juuri vie kannattavuuden. Pekkarisen idea Windfall-veron kohdistamisesta tuulivoiman siirtoon on kansalaisten ryöstämistä. Vero pitäisi palauttaa kansalaisille.

Ehdokkaan ajatusten köyhyyttä kuvastaa se, että kysellään kansalta ideoita. Vaalikampanjaa ei ole ollut, ja ehdokkaat kantavat vastuun alhaisesta äänestysprosentista.

Asseri Säkiä (nimimerkki)

Tuulivoiman vastustajat voivat nukkua yönsä rauhassa Suomessa. Olemme Euroopan peränpitäjiä vaikka tuuliolosuhteet ovat hyvät ja maa väärällään alan teollisuutta. Energiateollisuus vetää Pekkarisen kölin alta kun hän viimein olisi yrittänyt vähän tuulivoimaa saada tähänkin maahan. Muualla kehitetään kovaa kyytiä älykästä sähköverkkoa joka mahdollistaa hajautetun sähkön tuotannon. Meillä sähkö halutaan tuottaa keskitetysti ydinvoimalalla, samalla ajetaan kolminkertianen määrä tehosta lämpönä mereen. Olemassaolevat tuulivoimalat tekevät kaikessa rauhassa edullista sähköä muutamalle sähköyhtiölle. Uusia hankkeita olisi jonossa mutta liikkeelle ei päästä. Syöttötariffista tulee kaiketi niin hankala että se voi soveltua vain niille jotka tuulivoimaa eivät oikeasti halua.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Hyvä Asseri, kiitos kommentista.

Tapasin tänään taas paljon ihmisiä. Virkkalassa juttelin erään jo eläköityneen paperitehtaan työntekijän kanssa. Hänen mielestään suomalainen puu on ihan liian hyvää käytettäväksi kertakäyttötuotteisiin. Ehdotti, että tehtäisiin hirsitaloja maanjäristysalueille. Eräs toinen oli sitä mieltä, että sellun keittämisen sijaan bioenergiassa olisi paljon mahdollisuuksia.

Meillä on niin vahvan ydinvoimalobby, että energiaa säästäviin teknologioihin ei ole panostettu, energian säästöä muutenkin vasta opetellaan ja uusiutuvien energialähteiden mahdollisuuksiin suhtaudutaan niin, että yhden - vaikkapa tuulivoiman - pitäisi pystyä tuottamaan kaikki energia. Eihän sitä tee ydinvoimakaan. Kaikkein harmillisinta on, että pieniin, hajautettuihin ja ympäristöystävällisiin energiatuotantotapoihin suhtaudutaan yliolkaisesti. Ne ovat kuitenkin maataloudessa aivan realistisia.

Minulle sopii erinomaisen hyvin puhe reaalitaloudesta. Nykymenossa reaalitalous on ollut porstuassa kun rahoitusmarkkinoilla on otettu riskiä - ja nyt sitä maksetaan. Ei nyt ole kyse kapitalismin kankkusesta, vaan kertakaikkisesta umpikujasta.

onslow (nimimerkki)

Muutama pohdinta:
Meillä on suuret metsät ja paljon puuta jota on yleensä totuttu viemään selluna, paperina ja sahatavarana. Kaikkien näiden kysyntä ja hinnat ovat kuitenkin olleet laskussa. Enemmän pitäisi pystyä myymään erikoistuotteina, valmiina pakkauksina, talo- ja hirsitalopaketteina, leluina, huonekaluina ym.
Turismin kannalta metsämme ovat lähes hyödyntämättömiä. Opastetut metsäretket yöpymisineen, vaelluksineen ja nuotioineen kiinnostaisivat varmasti osaa matkailijoita joita hyvin tuotteistetulla paketilla voisi lähestyä. Ekstreme-pakettiin voisi sisältyä vaikka opastettua puunkaatoa, metsästystä ja kalastusta.

Runsaista suo-alueistamme pitää tietenkin merkittävä osa suojella kuten muutakin alkuperäisluontoa mutta loppu onkin sitten hyödynnettävä järkevällä tavalla. Osa tietenkin kasvuturpeena ja eläinten kuivikkeena sekä maanparannustarkoituksiin. Hallitulla poltolla on mahdollista käyttää turvetta laajamittaisesti lämpö- ja sähköenergian tuotantoon ympäristövahinkoa aiheuttamatta. Hyödynnetty turvealue voidaan laittaa kasvamaan maataloustuotteita, ruokohelpiä tai pajua energiakäyttöön tai metsittää. Joistakin voidaan tehdä kosteikkoja linnuille ja laskeutumisaltaita ojitusvesille.

Kymmenettuhannet järvemme ovat maisemallisesti uskomattoman hieno kansallisomaisuus. Niistä on huolehdittava jotta ne olisivat sellaisia myös tulevaisuudessa. Lisäksi niiden kalakantaa pitäisi alkaa aktiivisesti hyödyntää. Kunnostuskalastuksissa nousevaa pikkukalaa voitaisiin käyttää hyödyksi purkitettuna erikoisherkkuna ja loppuosaa ruuaksi joko koti- tai tuotantoeläimille jatkojalostettuna rehuna. Puhtaista sisävesistä pyydetty muikku, ahven tai siika on erinomainen herkkutuote eri tavoin valmistettuna ja riittävän eksoottinen markkinoitavaksi eri puolille maailmaa.

Marjat ja sienet kasvavat metsissämme ja soillamme ilman erillisiä ponnistuksia. Suurimmaksi osaksi nämä oikeastaan luonnonlääkkeiksi laskettavat tuotteet mätänevät kasvusijoilleen. Ajattelemalla asiat uudelleen ja hoitamalla ongelmakohdat kuntoon saataisiin merkittäviä vientituotteitä joko myymällä ne raaka-aineina tai jalostettuina. Nyt pullonkaula on lähinnä keräilyn ja jalostuksen puute, ei kysyntäongelma.

Euroopassakin puhtaasta juomavedestä saattaa tulla ylikysyntää jolloin hinta on jotain muuta mihin on totuttu. Meillä lähdevettä on vielä yllin kyllin saatavissa joko olueksi tai muiksi juomiksi jalostettavaksi tai sellaisenaan käytettäväksi. Suomessa kasvaa maailman parhaat mallasviljat ja vesi on puhdasta ja sitä on riittävästi. Edellytykset ykkösluokan panimomaaksi ovat olemassa. Vettä voitaisiin myös viedä vaikka putkella – tehdäänhän öljyputkiakin.

Koko maataloustuotantomme olisi kohtuullisen helposti muutettavissa luomuperiaatteella pyöriväksi. Samalla saataisiin brändättyä kaikki Suomi-maataloustuotteet eri hintaluokkaan kuin tehotuotetut geeniruuat muualla, joille ei hintakilpailukykymme tule koskaan riittämään. Suomituotettuja luomutuotteita ei välttämättä riittäisikään kaikille ja hinta olisi kova. Kaupoissamme olisi myös halpoja geenimanipuloituja ja yliteollisia tuotteita jotka erottuisivat ei-Suomi alkuperänsä avulla näppärästi.

Runsas pinta-alamme, merenrantaviivan pituus ja kaikkialle ulottuva sähköverkko luovat edellytykset tuulivoiman runsaalle hyödyntämiselle. Voimaloitten valmistamisessa voisimme olla eturivin maa koordinoimalla oikein jo olemassaolevan osaamisen, tuotannon ja tutkimuksen sekä rahoituksen.

Mikä olisi vientituote jota voisimme valmistaa ja viedä elintasomme säilyttämiseksi? Koska metsäsektorin kysyntä on vähentynyt ja merkittäviä tehtaita ja alueita uhkaa jäädä tyhjilleen olisi nopeasti keksittävä korvaavaa tuotantoa. Vasta kehitteillä olevat innovaatiot tulevat joskus myöhemmin mutta jo tässä vaiheessa olisi mahdollista konvertoida osa nykyisistä tehtaista tuottamaan esimerkiksi polttoaineita biomassasta ja jätteistä.

Sähköenergian tuottaminen ja vienti voisi olla myös hyvinvoinnin lähde jos lainsäädäntömme sen sallisi tai mahdollistaisi. Ydinvoimaloilla voitaisiin tehdä vaikka vientisähköä jos niiden tuotto tulisi suomalaisten hyväksi. Eräs tapa suosia kotimaisuutta ja rakentaa silti runsaasti ydinvoimakapasiteettia vientiä varten olisi runsas syöttötariffi jolla tuettaisiin vaihtoehtovoimaloita.
Yksi ydinvoimala tuottaisi myyntituloa noin 500 miljoonaa euroa vuodessa josta verojen ja maksujen osuus voi olla noin puolet. Käyttökuluistakin jäisi huomattavan suuri osa maahamme työpalkkoina ja tarvikkeina.

Sähköenergiantuotannon ykkösmaa satsaisi myös merkittävästi sähköajoneuvoihin niitten kokoonpanoon ja alihankintaan sekä osavalmistukseen ja suunnitteluun. Ohjelmisto ja elektroniikkaosaamista on maassamme yllin kyllin tähänkin tarpeeseen. Nopeassa muutos ja kehitysvaiheessa olevaan teollisuusalaan pienen ja ketterän on mahdollista hypätä kyytiin jos ajoitus on oikea eli pikainen.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Arja Alho:"Meillä on niin vahvan ydinvoimalobby, että energiaa säästäviin teknologioihin ei ole panostettu, energian säästöä muutenkin vasta opetellaan ja uusiutuvien energialähteiden mahdollisuuksiin suhtaudutaan niin, että yhden - vaikkapa tuulivoiman - pitäisi pystyä tuottamaan kaikki energia."

=> Tämä johtuu SDP:nKIN epädemokratiasta. SDP:ssä SAK pitää valtaa. SONK:n ja Erkki Tuomiojan ei annettu vaikuttaa demokraattisesti SDP:n puoluekokouksessa, vaan puheenjohtajaksi juntanttiin työvoimapolitiikan Metternichiä, Tarja Filatovia. Kun kuitenkin joku SAK:n pitkiltä käytäviltä huomasi, ettei Filatovilla saada liikkeelle kuin hupeneva määrä SAK:n pääluottamusmiehiä ja suurten konepajojen sekä paperitehtaiden eliittityöläiset, valittiinkin yht'äkkiä sattumalta Jutta Urpilainen, jonka vahva asiantuntemus perustuu ryvöttymättömyyteen, siihen, että hän ei ymmärrä mistään mitään. Koska Urpilainen ei ymmärrä mistään mitään kasvatustieteiden maisterina eli aikuisten elämästä koko elämänsä pois olleensa opettajana, hänellä ei ole oikeastaan muuta tarjottavaa kuin pukukavalkadi taatusti kokoomuslaisessa Suomen Kuvalehdessä, joka Iltalehden tapaan pyrkii tekemään SDP:n puheenjohtajasta blondin ja naurettavan hempukan. Tohtori Kimmo Kiljunenkin erehtyi luulemaan, että tohtori Erkki Tuomiojaa kristoimalla SAK hyvittää SDP:n varapuheenjohtajan paikalla. Väärin! Kiljunen ei ole nainenl kuten Guzenina-Richardson, vaan kuuluu jo vanhojen herrojen, 50:n ja kuoleman välissä olevien kastiin eikä hän ole naisia kiihottava pappi, kuten oikeistokokoomuslainen kirkkoruhtinas, Ilkka "Pettäjäpiispa" Kantola, joka loihe lausumaan, että..."äänestäjät, jotka SUOSTUIN ottamaan vastaan."

=> Kun minkään puolueen kenttäkoneisto ei toimi, pitää veronmaksajilta lypsää puoluetukena pakko-Yleisradion tapaan mieletön määrä puoluetukea. Kun sitten mikään ei auta, hassataan puoluetuki älyttömillä ja mistään mitään ymmärtämättömille liikkuville elämysäänestäjille, jotka eivät eläessään tule kunnallisjärjestöön tai eduskuntaryhmään kertomaan, mikä demarivirkamiehissä on vikana.

=> SDP:n välinpitämättömyyttä työllisyyteen korostaa se eväiden heikkous ja huudon vähäisyys, mikä tuli SDP:n oman maatalousministeriön, työvoimaministeriön lakkauttamisesta.

=> SDP:llä ei ole enää omaa identiteettiä, vaan se on talous- ja sosiaalipolitiikassa eurososialidemokraattinen eli ylikansalliskokoomuslainen ja turvallisuuspolitiikassa natolainen.

=> Kun politiikka perustuu mielikuvien ostamiseen mainostoimistoilta puoluetuella, ei tietenkään politiikalta tai puolueorganisaatiolta voi paljoa odottaa.

=> Eikö kannattaisi sanoutua irti eurososialidemokratiasta ja äärioikeistososialidemokraattisesta sotapolitiikasta ja tuoda sosialidemokratiaan edes 30% demokratiaa?

=> Svenska folkpartietin kannattaisi sanoutua irti oppi-isästään Freudenthalista, jonka rasismia ja vihapolitiikkaa ei ole syytä epäillä. Freudenthal-mitalin vastaanottaminen on jokaiselle suomalaiselle, häpeä, vaikka kunnia olisikin mennyt niin kuin Lipposella maineen kasvattua. Nina af Enehjelm ei ymmättä tätä ja yhtä toivoton on Astrid Thors.

Pörssipeluri (nimimerkki)

Itse suosisin kylläkin aurinkovoimahankkeiden subventoimista tuulivoiman sijaan (koska omistan aurinkopaneelivalmistajien osakkeita). Mitä enemmän sen parempi minulle.

Ilkka Partanen (nimimerkki)

Omassa lusikassani tässä äänestysmääräsopassa väreilisi pinnalla peräti 48 % lukema, joka johtuu pitkälti Timo Soinin ehdokkuudesta. Vastaavilla tempauksilla PS on perinteisestikin saanut suurimman puolueemme eli nukkuvien edustajia uurnille.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Onslow: Hienoa!

Tapio O Neva: Minulta tulee pamfletti "Kovan tuulen varoitus" heti eurovaalien jälkeen, jossa toivoakseni on aineksia demokratian ja poliittisten puolueiden toiminnan kehittämiselle.

Ilkka Partanen: En ole kuulunut siihen joukkoon, joka taivastelisi Timo Soinin ehdokkuutta. Minusta on hyvä, että Soini on muuttanut poliittista keskustelukulttuuria, asioista voidaan puhua myös konstailemattomasti. On myös hyvä, että nyt suurempi osa suomalaisista tietää eurovaalien olevan tulossa kun Soini on ehdokas.

EU-kriittisiä ehdokkaita on toki muissakin puolueissa. Katson olevani sellainen koska kritiikki on mielestäni ainoa tapa voida kehittyä.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Jaakko Kojo:
Unohdin kommentoida väitettäsi, että ehdokkaat ovat syyllisiä alhaiseen kiinnostukseen. Väite on minusta pöyristyttävä! Omasta puolestani olen kirjoittanut joulukuusta alkaen tässä verkkolehdessä blogia, sivuillani on blogi, olen tehnyt helmikuusta alkaen kymmenen Arja-tv-keskusteluja suomalaisesta elämänmuodosta ja Euroopasta. Viimeisin keskustelu on Lauri Törhösen kanssa Venäjästä. Tulossa on vielä Sirkka-Liisa Anttilan kanssa käytävä keskustelu lähiruuasta, kuten myös Maarit Niiniluodon kanssa suomalaisuuden ikoneista, tangosta ja paritanssista. Myös SDP:n Jutta Urpilainen vierailee aatv:ssä. Kaiken lisäksi olen ollut miltei sadassa tilaisuudessa, vastannut erilaisiin vaalikoneisiin, kyselyihin ja kansalaiten kysymyksiin. SAMAA työtä tekevät KAIKKI muutkin ehdokkaat!

Mutta näinhän se menee. Kun lehdet eivät kirjoita eikä televisio puffaa, EI ole tehnyt YHTÄÄN mitään. Asioista on puhuttu, tiedotteita on tarjolla, mahdollisuuksia tavata ja keskustella MUTTA sinun pitäisi nousta sohvalta. Et vain viitsi ja SYY on minun ja muitten ehdokkaitten!

Harmaasusi™ (nimimerkki)

Entäpä jos ehdokas ei ole todellakaan tehnyt mitään merkittävää?
Äänestäjän mielestä. No ehken korkeintaan aiemmassa elämässään
virheitä. Ei sillä pitkälle pötki.
Eikä sillä että äänestäjät ovat väärässä.

Ostaisitko käytetyn auton Eija-Riitta Korholalta?

pälä pälä (nimimerkki)

Onpahan taas yhdentekevä kirjoitus. Mitä oikein ajat takaa tuolla blogilla ja sen jälkeisillä kommenteilla? Että kannatat kaikkia hyviä asioita ja vastustat kaikkii pahoi juttui?

Tässä taitaa käydä kuten viime vaaleissa, SDP väitti että tappion syynä oli, että SDP:n viesti ei mennyt läpi. Oikeasti tappio johtui siitä, että SDP:n viesti meni läpi ja ymmärrettiin.

Pikkuhiljaa alkaa mennä kepuleidenkin viesti läpi ja agraaripuolueen kannatus laskee sille tasolle, jolla sen pitäisi jälkiteollisessa valtiossa ollakin.

Vielä kun kykypuolueen sanomakin menisi läpi, alkaisi olla todella kysyntää uudenlaiselle puolueelle.

Joku toinen sosialisti sanoi, että yhtiöiden konkurssit ovat osoitus siitä, että markkinatalous ei toimi. Se meni väärin, yhtiöiden konkurssit ovat täydellinen osoitus siitä, että markkinatalous toimii.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Arja Alho:"Unohdin kommentoida väitettäsi, että ehdokkaat ovat syyllisiä alhaiseen kiinnostukseen. Väite on minusta pöyristyttävä! Omasta puolestani olen kirjoittanut joulukuusta alkaen tässä verkkolehdessä blogia, sivuillani on blogi, olen tehnyt helmikuusta alkaen kymmenen Arja-tv-keskusteluja suomalaisesta elämänmuodosta ja Euroopasta."

- Ajankohtaisohjelmien toimittajat keskustelevat. Se on heidän työnsä. Ei oikein riitä, että herää henkiin täyte-ehdokkaaksi puoli vuotta ennen vaaleja. Pitäisi olla kestävyyttä.

- Ehdotan A. A.:lle keskustelua samoista aiheista, joista Tuomiojakin keskustelisi, ja joista Lipponen ja Heinäluoma sekä SAK panisi A. A.:n virkakieltoon koko SDP:ssä aina ja iänkaikkisesti. Tuomiojasta ja Osku Pajamäestä mallia ottamalla saa keskustelulleen kuulijoitakin!

Tapio O. Neva (nimimerkki)

pälä pälä:"Vielä kun kykypuolueen sanomakin menisi läpi, alkaisi olla todella kysyntää uudenlaiselle puolueelle.

Joku toinen sosialisti sanoi, että yhtiöiden konkurssit ovat osoitus siitä, että markkinatalous ei toimi. Se meni väärin, yhtiöiden konkurssit ovat täydellinen osoitus siitä, että markkinatalous toimii."

=> Verinen vaalitappio ja pitkä oppositioasema on osoitus siitä, että parlamentarismi toimii.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Ei voin kun nauraa! Mistä ihmeestä teillä hyvät ystävät riittää tuota sappea? Hellittäkää nyt vähän ja alkakaa elää - ja lukekaa ihmeellä kesäkuussa pamflettini.

WIHTORI (nimimerkki)

"Pelkästään tuulivoiman käyttö synnyttää satoja tuhansia työpaikkoja. Suomi ei ole vielä täyttänyt EU:n suosituksia."

Millä tavalla, mihin hintaan ja mihin takaisinmaksuaikaan? Ei takaisinmaksuajan laslemisessa voi käyttää veronmaksajien rahoilla tuettuja tariffihintoja, vaan tuulivoiman omaa tappiollista omakustannushintaa. Eli se ei maksa itseään takaisin koskaan sähkön nykyisellä pörssihinnalla. Siinä käy juuri niin kuin liikenteen biopolttoainekokeiluissa. Ensin tehtiin pakollisiksi velvoitteilla, nyt myt edes vaaditaan sekä bioetanolia että palmuöljydieseliä käyttökieltoon, kun hankittiin tiedossa olevaa tietoa asiantuntijoita kuulematta. Se maksoi miljardeja, myös vahingonkorvauksina kehitysmaille. Vihreiden hölmöilyjä ei kukaan pysäytä, mutta ottakaa nyt eds joku demareista järki käteen, kuten Eija-Riitta Korhola Kokoomuksessa. Kehitys tarvitsee siirtymäajan. Nyt poukkoillaan vihreän ääriliikkeen mukana tekemässä miljardihyppyjä eri suuntiin periaatteella, että mikä ei ole pakollista, on kiellettyä. Järkevä kehitys tarvitsee useita vaihtoehtoja käytössä samanaikaisesti, jotta voidaan perääntyä kohtuu kustannuksi, jos tulos ei ole toivottu. Se ei ole sitä ollut yhdessäkään vihreiden aikaansaamassa miljardivirheprojektissa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Ei voin kun nauraa! Mistä ihmeestä teillä hyvät ystävät riittää tuota sappea? Hellittäkää nyt vähän ja alkakaa elää - ja lukekaa ihmeellä kesäkuussa pamflettini."

Nyt käydään vaalitaistelua, vaikkeivat täyte-ehdokkaat sitä ole ehkä vielä huomanneet. Äänestäjiä todella kiinnostaa, keitä valitaan seuraaviksi eläteiksi.

En usko, että A. A. osaa mitään pamflettia kirjoittaa. Pamflettiin nimittäin tarvitaan tahto ja päämäärä.

Miksi muuten joku pitäisi valita kansanedustajaksi tai Euroopan parlamentin jäseneksi pelkäksi turisijaksi? Postmodernismissa kaikki tekeminen muuttuu sanomiseksi ja katoaa lämpönä lopuksi avaruuteen termodynamikan entropian vuoksi. Näin ollen on ihmisiä, joilla ei ole koskaan 4H-kerhon tai siirtolapuutarhan jälkeen ollut kokemusta konkretiasta.

Ei pelkkiä poliittisia kolumneja lue masokistitaan. A. A. saisi lukijoita heti, kun hän alkaisi vaatia SAK:lta demokratiaa SDP:n sosialidemokratiaan ja tuomitsisi Lipposen rikokset rauhaa eli ihmisyyttä vastaan: 9.12.2002.
~~~~

WIHTORI (nimimerkki)

Taitaa toimia Oras Tynkkynen oppositionkin energiapoliittisena neuvonantajana. Mies, jolla ei ole päivänkään koulutusta eikä kokemusta alalta jouduttiin päästämään pakon edessä nykyiseen tehtävään pelkästään siksi, että ympäristöministerin salkkua ei haluttu antaa vihreille. Mutta kalliiksi on taatusti tullut.
Pari vuotta sitten Tynkkynen vaati puun polttamista kiellettäväksi sekä bioetanolia ja biodiesliä pakollisiksi. Viime viikolla hän esitti puun polttoa lisättäväksi niin, että poltetaan myös kuitu- ja tukkipuut. Ja nyt vuorostaan bioetanolia ja biodieseliä käyttökieltoon, kun niistä olikin ollut kokeilussa haittaa, mutta ei mitään hyötyä. Tämäkö on pitkäjänteistä energiapolitiikkaa, jota kannatat? Kun nyt välähti, että puuta voi vaikka polttaa, niin poltetaan kaikki. Keksiiköhän se seuravaaksi pyörän?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Wihtori:"Ei takaisinmaksuajan laslemisessa voi käyttää veronmaksajien rahoilla tuettuja tariffihintoja, vaan tuulivoiman omaa tappiollista omakustannushintaa. Eli se ei maksa itseään takaisin koskaan sähkön nykyisellä pörssihinnalla. Siinä käy juuri niin kuin liikenteen biopolttoainekokeiluissa. Ensin tehtiin pakollisiksi velvoitteilla, nyt myt edes vaaditaan sekä bioetanolia että palmuöljydieseliä käyttökieltoon, kun hankittiin tiedossa olevaa tietoa asiantuntijoita kuulematta. Se maksoi miljardeja, myös vahingonkorvauksina kehitysmaille."

=> Sosialidemokraattien on helppo vastustaa fasismia 1930-luvun kansanrintamaiskulausein: sille on sosiaalinen malli olemassa, mutta naiskiintiön ja virkanaisvaltaisuuden vuoksi sosialidemokratia ei voi avoimesti vastustaa Metalliliitossa tai Paperityöväenliitossa lesbofeminististä punavihreä postmodernismia. Biopolttoainekokeilu johti siihen, että Yhdysvallat viljeli valkuaisaineen eli soijan sijasta maissia etanoliksi, jolloin maailmaan tuli ruokapula. Paraguayssa kaadettiin metsää Yhdysvaltain menetetyn soijanviljelyn korvaamiseksi. Sosialistieliitin keskituloisten kokeilun vuoksi moni kehitysmaan köyhä kuoli nälkään eikä VTT Kimmo Kiljusellakaan, joka on akateemisesti kehitysmaaköyhäilyn asiantuntija, ollut mitään sanomista asiaan. Hän puhui jäänaskaleista.

Timo Leppänen (nimimerkki)

Ihan hyvä Blogi Arja Alho.

Mutta minkä takia Ei demarit hoitanut tuulivoimaa hallitus aikanaan tai lähtenyt avustamaan sen kehitystä.

Voitko kertoa sen kiireittesi lomassa.

Markku (nimimerkki)

Hirsitaloja maanjäristysalueille, kalliista Suomesta ihmisille, jotka esim. Aasiassa asuvat yksinkertaisesti (lue halvalla) pystytetyissa asumuksissa. Melko epärealistinen ajatuksenkulku, mutta saahan sitä toivoa. Suomalainen puu on samanlaista, paitsi kallista, kuin muuallakin havumetsävyöhykkeellä.

Puulla on mahdollisuutensa mekaanisessa kuin kemiallisessa metsäteollisuudessa.

#13 Haikailee maisemamatkailun,keräyksen, ym. perään. On vaikea nähdä järven ihailua massamatkailuna laajempana liiketoimintana. Kaupalliset marjat poimitaan jo vuosia ulkomaisten kerääjien toimesta. Kala- ym. luontaistuote-kauppa edellyttää jatkuvuutta markkinoilla, mm. kalastajia, joita ei juuri ole. Kilpailuakin alalla on.
Sanalla sanottuna kovin Impivaaralaista menoa. Vaikea uskoa, että ulkomailla varauksetta jaetaan suomalaisten mielikuvat, asenteet palvelutuotteista. On myytävä mitä ja kun kysytään, ei satunnaisesti.

OnSlow (nimimerkki)

#29

"#13 Haikailee maisemamatkailun,keräyksen, ym. perään. On vaikea nähdä järven ihailua massamatkailuna laajempana liiketoimintana. "
Niin saattaa tuntua ensi alkuun, maisema ja siihen liitettävät muut oheistoiminnat ovat kuitenkin niitä matkailullisia erikoisuuksia joita meillä on tarjota - jos matkailua halutaan. Mitä mielestäsi turistit tulisivat tänne katsomaan - puukirkkojako?

"Kaupalliset marjat poimitaan jo vuosia ulkomaisten kerääjien toimesta. Kala- ym. luontaistuote-kauppa edellyttää jatkuvuutta markkinoilla, mm. kalastajia, joita ei juuri ole. Kilpailuakin alalla on."
Kysyntää erikoisluonnontuotteille olisi - vain keräily, jalostus ja markkinointi puuttuu. Onnistuneitakin esimerkkejä on http://www.lappi-hunaja.fi/

"Sanalla sanottuna kovin Impivaaralaista menoa."
On.

"Vaikea uskoa, että ulkomailla varauksetta jaetaan suomalaisten mielikuvat, asenteet palvelutuotteista."
Ei varmasti jaeta varauksetta, siksi olisi strategia tehtävä ja toteutettava. Mitään MEK:in tai Musex:in kaltaista ei kuitenkaan, vaan löyhiä toimijoiden verkostoja yhteisponnistuksiin kohtuullisesti tuettuna.

"On myytävä mitä ja kun kysytään, ei satunnaisesti."
Niinkuin GM.

Jouko A Koskinen (nimimerkki)

#30: Ei demarit hoitanut tuulivoimaa hallitusaikanaan?

Suurimpana puolueena ja "hyvin menee - mutta menköön" - hengessä ei ollut tarvetta kosiskella vihreitä äänestäjiä.

Kannatus valuu - oppositiouskottavuus nollassa kun hallitus jatkaa Lipposen valtionhoitsupuolueen perässähiihtelyä.

AA & JuttaU ovat paniikissa palaneet vanhoihin uomiin; köyhien puolustamiseen. Harmi vaan kun niitä 30-luvun oikeita köyhiä ei enää olekaan.

Mutta niitä on helppo tehdä - laitetaan porukka tekemään tuulimyllyjä ja siltoja -valtateitä. Kylä se kannattajakunta siitä kasvaa.

OnSlow (nimimerkki)

#31
"#30: Ei demarit hoitanut tuulivoimaa hallitusaikanaan?"
Ei hoitanut, eikä ole hoitanut muutkaan. Muutama miljoona tuulivoimaan ja muuhun vaihtoehtoenergiatuotannon kehittämiseen on paniikin aiheuttava ja kaikentuhoava ehdotus kun toisaalla syydetään miljardeja muualle. Hämäystä, hämäystä.

"AA & JuttaU ovat paniikissa palaneet vanhoihin uomiin; köyhien puolustamiseen. Harmi vaan kun niitä 30-luvun oikeita köyhiä ei enää olekaan."
Tästä olen hiukan erimieltä, köyhiä kyllä löytyy.

"Mutta niitä on helppo tehdä - laitetaan porukka tekemään tuulimyllyjä ja siltoja -valtateitä. Kylä se kannattajakunta siitä kasvaa. "
Aika heikko keino kannatuksen nostoon.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Kovan tuulen varoitukseen" suosittelisin Johannes Koroman kolumnia Talouselämä-lehdestä pohjaksi. Siinä hän suosittelee ydinvoimaa ja Eija-Riitta Korholan tapaan kritisoi tuulivoimaa. Toisin sanoen merkityksetön tuulivoima nostetaan ydinvoimanvastaisuuden symboliksi.

Koroma on kuitenkins en verran järkevä, että kirjoittaa myös asiaa turvevoimasta ja hakkeesta.

Uskoisin, että jossain EK:ssa, EVA:ssa ja Kokoomuksessa on kehitetty konsepti, jolla kuriositeettista tuulivoimaa ja sen vastustamista käytetään keppihevosena vientiydinvoiman kehittämiseen. Koroma kirjoittaa, että 2020-2030 Fortumin on saatava Loviisa-1:n ja Loviisa-2:n jatkajaksi Loviisa-3, mutta tästähän ei tarvitsisi tehdä päätöstä nyt.

Lisäksi Koroma sanoo, että TVO ja Fennovoima-E.ON joutuisivat käymään kisaa Olkiluoto-4:stä ja Fennovoiman reaktorista.

Toisin sanoen Koromalle ei käy lainkaan se, että Fennovoima-E.ON saisi varmasti luvan Olkiluoto-3:n jälkeen, ja että TVO olisi tyytyväinen osaansa.

Kun kerran "ydinvoimaa eikä tuulivoimaa", joka on epäsymmetrinen asetelma tuulivoiman marginaalisuuden vuoksi, on hokemana sekä Koromalla että Korholalla, en usko, etteikö kyseessä olisi muu kuin jossain ideaverstaassa keksitty "kahden lautasen" tarina.

Kunnallispolitiikassa saa rahaa kerskarakentamisella ja kaava-Monopoli-pelillä, millä voi rahoittaa kansanedustajakampanjan ja valtakunnanpolitiikassa saanee vaalirahaa enemmän tai vähemmän onnistuneesti kirjopestynä ryhtymällä ydinvoiman mannekiiniksi.

Tähän ei kuitenkaan ole ratkaisuna pitkät listat ja lipposlainen demokraattinen sentralismi, koska fascismi tietää vanhan neuvostoliittolaisen kansanrintamasanonnan mukaan sotaa. Sosialidemokratia perustuu marxilaiseen luokkataisteluoppiin, jossa proletariaatin etujoukko, ylippilasheinäluomat jne. voivat puoluevallalla tukahduttaa omantunnon ja järjen äänet vaatimalla ja toimeenpanemalla puoluekurin.

timo af ilkanpoika (nimimerkki)

19: "Ostaisitko käytetyn auton Eija-Riitta Korholalta? "

Siis ei voi olla siis totta. Myykö ERK käytettyjä autoja ? Ja siis tuoko se niitä brysselistä parlamenttireissuiltaan ja kuittaa matkakorvaukset ?

On ihme touhua. On siis niiin VÄÄÄRRIN.

antti (nimimerkki)

Tuulivoimalla työpaikkoja? Toisaalta työpaikkoja voidaan luoda veroina kerätyinä rahoilla tehokkaamminkin. Palkataan vaikkapa 1000 ihmistä kaivamaan kuoppia, ja toiset tuhat sitten täyttämään niitä. Hyöty on osapuilleen sama, mutta samalla rahalla saa paljon enemmän näitä himoittuja työpaikkoja!

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Kommentoijille:
Energiapoliittisia ministeri- ja asiantuntijatyöryhmiä on ollut vuosien saatossa monia. Toteuttamiset ovat jääneet kun ydinvoiman kannattajat ovat olleet jarrumiehinä. On odotettu seuraavia vaaleja ja otollisempaa yleistä ilmapiiriä. Sellainen tuli sittemmin ja nyt Suomi kuuluu niitten harvojen maitten joukkoon, jotka rakentavat lisäydinvoimaa

Puolueiden välillä mutta erityisesti sisällä on näkemyseroja energiastrategioista. Se selittää myös sen miksi sosialidemokraattien hallituksessa ollessa energiasäästön, uusiutuvien energialähteiden ja puhtaaseen teknologiaan panostukset jäivät vähäisiksi. Sosialidemokraatit tukivat energiaintensiivisen teollisuuden toimintaedellytyksiä ja luulivat puolustavansa työpaikkoja. Nyt ei siitä huolimatta Suomeen investoida eikä ole kehitetty uusia ja parempia vientituotteita.

Onslown ajatukset ovat juuri sitä mitä pitäisi kaiken aikaa osata tehdä. Pitää nähdä mahdollisuuksia sen sijaan, että voivotellaan sellaisen perään mitä ei enää tule. Kyllä marjastaminen ja sienestäminen kunniallista työtä on ja kaiken lisäksi kyse on kestävän kehityksen mukaisesta työstä, uusi vuosi ja uusi sato!

Risto Ojala (nimimerkki)

Hei, tuulienergian osalta olet kyllä oikeassa, se työllistää ja on alkuna oikealle aurinkoenergian käytölle. Eurooppalaisten tulisi tehdä kaikkensa, että aurinkoenergiaa aloitettaisiin ottamaan todelliseen käyttöön. Tuulienergia puistoja on tällä hetkellä jonkin verran, mutta lentäkääppä yli Tanskan tuulivoimaloiden ylitse, niin voitte todeta kuinka vähäisellä määrällä on jo pyrkimys päästä jopa 10 prosenttiin. Sitten jos tuota aaltoenrgiaa (s.o. on myös auringon ja kuun aiheuttamaa) päästäisiin vääntämään kunnolla. Suomen käyttöön siitä ei varmaankaan olisi, mutta teknologiaa voisimme tuottaa. Aurinkoenergia suora muuntaminen on sitten tietysti oma taiteen lajinsa. Jos Tarja oikeasti olet näitä ajamassa, niin voit olla varma että äänestukeakin tulee.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Arja Alho:"Puolueiden välillä mutta erityisesti sisällä on näkemyseroja energiastrategioista. Se selittää myös sen miksi sosialidemokraattien hallituksessa ollessa energiasäästön, uusiutuvien energialähteiden ja puhtaaseen teknologiaan panostukset jäivät vähäisiksi. Sosialidemokraatit tukivat energiaintensiivisen teollisuuden toimintaedellytyksiä ja luulivat puolustavansa työpaikkoja. Nyt ei siitä huolimatta Suomeen investoida eikä ole kehitetty uusia ja parempia vientituotteita."

Se, mitä SDP tekee, on SAK:n eli Metallityöväen liiton ja Paperiliiton diktaatti alkaen jo puheenjohtajavalinnoista. SDP:ä ei tässä mielessä pitäisi pitää jäsenten ja äänestäjien tahtoa heijastavana demokraattisena yhteisönä, vaan eräänlaisena ay-liikken Sinn Feinninä, parlamentaarisena siipenä.

Vientiliitot tuottavat Lex Nokiaa, Irakin sotaa. Matti Putkonenkin sanoi avoimesti ja rehellisesti, että Irakin sota on hyvä liiketoimi siksi, että se työllistää 40 000 - 50 000 suomalaista. Kun kerran SDP ei ole demokraattinen yhteisö, omaksui Paavo Lipponen järjestökannan ja ryhtyi valmistelemaan Suomen osallistumista miehittäjänä YK:n jäsenvaltiota vastan suunniteltavaan hyökkäyssotaan.

Hyökkäyssodan suunnittelu on rikos rauhaa vastaan ja siis ihmisyyttä vastaan. Se on kansainvälinen sotarikos.

SDP:n kaikkein suurimmat älyttömyydet eivät ole maailmanhalaajahumanistien keksimiä, vaan tulevat Metallityöväen liitosta ja Nokiasta teknologiateollisuutena.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Arja Alho:"Puolueiden välillä mutta erityisesti sisällä on näkemyseroja energiastrategioista. Se selittää myös sen miksi sosialidemokraattien hallituksessa ollessa energiasäästön, uusiutuvien energialähteiden ja puhtaaseen teknologiaan panostukset jäivät vähäisiksi. Sosialidemokraatit tukivat energiaintensiivisen teollisuuden toimintaedellytyksiä ja luulivat puolustavansa työpaikkoja. Nyt ei siitä huolimatta Suomeen investoida eikä ole kehitetty uusia ja parempia vientituotteita."

Se, mitä SDP tekee, on SAK:n eli Metallityöväen liiton ja Paperiliiton diktaatti alkaen jo puheenjohtajavalinnoista. SDP:ä ei tässä mielessä pitäisi pitää jäsenten ja äänestäjien tahtoa heijastavana demokraattisena yhteisönä, vaan eräänlaisena ay-liikken Sinn Feinninä, parlamentaarisena siipenä.

Vientiliitot tuottavat Lex Nokiaa, Irakin sotaa. Matti Putkonenkin sanoi avoimesti ja rehellisesti, että Irakin sota on hyvä liiketoimi siksi, että se työllistää 40 000 - 50 000 suomalaista. Kun kerran SDP ei ole demokraattinen yhteisö, omaksui Paavo Lipponen järjestökannan ja ryhtyi valmistelemaan Suomen osallistumista miehittäjänä YK:n jäsenvaltiota vastan suunniteltavaan hyökkäyssotaan.

Hyökkäyssodan suunnittelu on rikos rauhaa vastaan ja siis ihmisyyttä vastaan. Se on kansainvälinen sotarikos.

SDP:n kaikkein suurimmat älyttömyydet eivät ole maailmanhalaajahumanistien keksimiä, vaan tulevat Metallityöväen liitosta ja Nokiasta teknologiateollisuutena.

SDP ja Kokoomus kannattavat Suomen tekemistä ydinvoimasta luopuvien Ruotsin ja Saksan ydinsähköjätehaudaksi.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Risto Ojala:"Eurooppalaisten tulisi tehdä kaikkensa, että aurinkoenergiaa aloitettaisiin ottamaan todelliseen käyttöön."

Aurinkoenergiaa ei saada käyttöön sähköntuotannossa kuin siellä, missä aurinko paistaa. Australia toteuttaa 1000 MW aurinkovoimalan: aurinko on Australian suurin luonnonvara :-).

Ennen EU:a aurinkoenergia pitää saada käyttöön Pohjois-Afrikassa: aavikolle mahtuu.

Jouko A Koskinen (nimimerkki)

#32: Köyhtyminen lisää vasurien kannatusta kuten kaikki tietävät. Tilastoja voisi kaivaa kyllä - en nyt tähän kaiva koska asia on ilmeinen. Vasurit tarvitsee köyhiä äänestämään - uskomaan, toivomaan ja haaveilemaan.

Kapitalisti ei tarvitse köyhää vaan KULUTTAJAN - jollainen jokainen haluaa olla. Ainakin jossain määrin.

Kapitalisti tarvitsee kyvykästä ja tervettä hyvinvoivaa työvoimaa, ei SAK n rahoittaman puolueen johtamaa avainryhmäeliittiä eikä varsinkaan näennäiskoulutukseen säilöttyä luukultaluukulle porukkaa.

Tuulimyllyt työllistää uskolla. Viisi leipää ja kaksi kalaa ruokki tuhansia uskovaisia joskus.

Risto Ojala (nimimerkki)

Tapio O. Nevalle: Mikähän se on se voima joka saa tuulet ja aallot liikkeelle. 1000 MW on kovin pieni siihen. Jos halutaan vaihtoehtoista energiaa, täytyy myös työskennellä sen eteen, eikä paiskata pelkän yhden aurinkovoimalan tehoja pöydälle. Ja kyllä sitä energiaa saadaan, jos me teknologiaa ymmärtävät siihen oikeasti paneudeumme. Monia vain miellyttää se helpoin tie, ja rahamiehiä se energian tuottaminen, johon ei tarvitse paljon panostaa.

Olen nyt asunut vajaat kaksi vuotta UAE:ssa, jossa on tosi lämmintä, ja eteenkin kesällä. Täällä saisi varmaan suoraakin aurinkoenergiaa jäähdyttämiseen yli tarpeiden.

Aurinkoenergia on ymmärrettävä kokonaisuudessaan, eikä pelkkänä absorbointina säteilystä, ja sen muuntaminen energiaksi.

semi (nimimerkki)

Sienestäminen ja marjastaminen on rehellistä työtä, minne Arja on unohtunut sitten mustikan järjestemällinen pomiminen. Maailman lääketeollisuus ostaisi sitä niin paljon kuin lähtee, mutta sitä bisnestä ei meillä ole kuin todella vähän. Valtiontuella siitä voitaisiin saada todella iso bisnes, kysyä voi miksi lääketeollisuus ei sitä suorita. No me kaikki tiedämme että siellä ollaan kiinnostuneita enemmän laboratorioista kuin metsässä rämpimisestä, Suomessa kuitenkin on metsät täynnä muutakin rahaa kuin männyt ja kuuset. Tässä valtio voisi olla aktiivinen asian eteenpäin viejä.

pälä pälä (nimimerkki)

Eikös se niin ole, että pelkän Venäjältä tuotavan ydinsähkön korvaamiseksi omassa hallinnassa olevalla energialähteellä vaatii väistämättä lisää ydinvoimaloita?

Ja eikös sekin ole totta, että jos hiilidioksidipäästöjä halutaan vähentää hiilivoimaloita vähentämällä, tarvitaan vielä lisää ydinvoimaloita?

Ja eikös sekin ole totta, että tuuli- ja aurinkoenergiaa ei ylipäänsä ole Suomessa mahdollista saada kuin mitätön murto-osa kokonaiskulutuksesta?

Tottakai kannattaa panostaa uusiutuvien energianlähteiden kehittelyyn (jätetään turve tuhannen vuoden uusiutumissyklillään pois kokonaan), mutta jos halutaan sekä vähentää CO2-päästöjä että vapautua RUS-sähköstä, taitaa olla viisaampa tottua ydinvoimaan.

Sitten kun ryhdytään puhumaan sähkön kulutuksesta eikä tuotannosta, muistelen että Suomessa sähköstä teollisuus käyttää suuremman osan kuin kotitaloudet. Niin että siitä vaan laittamaan olohuoneen loisteputkilamppua kiinni aina kun käyt vessassa, kun samaan aikaan metallivalimo syö tunnissa saman sähkön kuin koko kaupunki vuodessa.

Lukuja kiitos, ja realismia.

Jouko A Koskinen (nimimerkki)

Risto Ojala - tietääkseni siellä Arabiemiraateissa tutkitaan vakavissaan oljyä korvaavia juttuja. Aurikoahan siellä riittää. Mikähän varastointitapa nyt näyttää parhaalta - onko vety/polttokenno missä vaiheessa. Akuista kai luovutaan.

Jouko A Koskinen (nimimerkki)

#44 : Esimerkki metallinsulatosta on mainio - valokaariuunin sähköteho on valtava - jotain pienemmän y-voimalan luokkaa.

Mutta vaihtoehtoja ei edes ole, jos halutaan tehdä romuraudasta maailman hienointa ruostumatonta/haponkestävää terästä ekologisesti siedettävällä tavalla. Sama prosessi hiilellä/öljyllä vaatisi 2 - 3 x enemmän primääriä lämpötehoa. Eikä tulos olisi lähelläkään vaadittavaa laatua.

RSTeräs taasen on kestävän kehityksen eräs perusedellytys. Katso Wiki:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruostumaton_ter%C3%A4s

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Risto Ojalalle niin lyhyesti, että hän ja Arja Alho sekä Heidi Hautala ja Satu Hassikin ymmärtävät: MAAPALLOLLA EI OLE MITÄÄN MUUTA ENERGIAA KUIN AURINGON FUUSIOENERGIAA, JOKA SYNTYY SIITÄ, ETTÄ VETYATOMIT YHTYVÄT HELIUMIKSI.

Tähän perustuvat kaikki energiamuodot maapallolla.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Risto Ojalalle niin lyhyesti, että hän ja Arja Alho sekä Heidi Hautala ja Satu Hassikin ymmärtävät: MAAPALLOLLA EI OLE MITÄÄN MUUTA ENERGIAA KUIN AURINGON FUUSIOENERGIAA, JOKA SYNTYY SIITÄ, ETTÄ VETYATOMIT YHTYVÄT HELIUMIKSI.

Tähän perustuvat kaikki energiamuodot maapallolla.

EI OLE MUUTA VOIMAA KUIN FUUSIOYDINVOIMA!

Htalk (nimimerkki)

Äänestysaktiivisuuden herättämisestä...

Hyvä että puhutaan MEPPI vaaleissa jostain muusta kuin Soinista ja Mitrosta. Se mitkä asiat kykenemme ratkaisemaan Suomessa, mihin tarvitsemme EU:n - korkeampaa "uskontunnustusta" on olennaista.

Monia kansalliseenkin päätöksentekoon kuuluvia asioita käsitellään jo EU:ssa. mikä on usein myös perusteltua ja ymmärrettävää. Näin on esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvien ongelmien suhteen.

Onko Suomen työelämän parhaat asiantuntijat ja vaikuttajat EU:n päätöksenteko-orgaaneissa vai Suomessa?

Tulevien meppien on hyvä ymmärtää myös, mitä ongelmia tulee jos EU:hun siirretään kansallista päätöksentekovaltaa esimerkiksi työelämään liittyvissä kysymyksissä. Päätöksentekovalta ei ihan heti palaudu takasin kansalliselle tasolle...

Kustannustehokas selaimen kautta toimiva ”neuvoa antava ja keskustelua herättävä” äänestystekniikka on olemassa...

Neuvoa antava äänestys voitaisiin tehdä netissä ja posteissa erittäin kevyellä kustannusrakenteella esimerkiksi siten että posteissa tunnistetaan henkilö ja hän klikkaa selaimella tai kosketusnäytöllä omaa ehdokastaan. Netissä tunnistus voisi tapahtua pankkikortilla tai kansalaisille annettavalla sähköisellä tunnuksella, jolla voisi tilata rajoitetun ajan voimassa olevan äänestystunnuksen vaikka omaan kännykkäänsä.

Kännykkä-äänestyksen helppoudesta, verrattuna postiin menemiseen sijaan, voisi ko. tekstiviestissä olla muutaman kymmenen sentin maksu, jolla rahoitetaan järjestelmän teknistä kehittämistä ja sitä kautta neuvoa antavan kansanäänestyksen lisäämistä eri yhteiskunnan alueille.

Netissä ja postien kosketusnäytöillä toimivaa neuvoa antavaa äänestystä voitaisiin soveltaa myös moniin muihin neuvoa antaviin äänestyksiin niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Lisää neuvoja valtiovaranministeriön tuottavuustyökalusta: http://www.otakantaa.fi

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Lisää neuvoja valtiovarainministeriön tuottavuustyökalusta: http://www.otakantaa.fi

Gagarin (nimimerkki)

Jos tuulivoima niin paljon työllistää - jopa siinä mitassa, kun tuulivoimaan käytännössä voidaan prosentuaalisesti koko energiatuotannosta siirtyä - niin sitten ei voi kuin todeta, että se on kallis tapa tuottaa energiaa.
Joku totesi edempänä, että Suomi olisi hyvä maa tuulivoiman lisäämiselle. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Suomesta puuttuvat Tanskan, Skånen ja Hollannin jatkuvatuuliset silmänkantamattomat merenranta-aukiot, joihin ymmärrettävästi onkin nykyisin laitettu tuhansia tuulimyllyjä vieri viereen. Kalpean aavistuksen niistä olosuhteista voi saada jossain Pohjanmaan rannikolla, mutta vain kalpean, sillä meri ei ole siellä niin rajaton, että se tuottaisi jatkuvaa navakkaa tuulta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Puuenergia työllistää vielä enemmän, jakaa rahat tasaisesti Suomen hehtaareille ja tuottaa hiilinieluja.

Yli-ikäiset metsät kasvavat hitaammin valmistautuessaan salaman poltettaviksi. Siksi Suomessa pitää olla nimenmaan kasvavaa talousmetsää, jota pitää hakata vaikka energiapuuksi.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Hyvät kommentoijat:
Vaikka alkuperäinen blogini pohti äänestysintoa ja asioiden paikallinen-kansainvälinen-ulottuvuutta, ihan hyvää energiakeskustelua siitä poiki.

Kukaan ei mielestäni ole vaatinut, että energiastrategia pitäisi rakentaa yhden uusiutuvan energian tuotantomuodon varaan, vaan yhdistelmän tuulen, auringon, puun, veden ml. biojätteen paikallisena. Risto Ojalan kommentissa on myös minun väittämäni. Lisäydinvoimalla on kuitattu helpolla tavalla muut mahdollisuudet.

Tapio O Nevalle vain, että varmaankin SDP:n ja ay-liikkeen tarkoitus oli hyvä kun energiaintensiivisen teollisuuden intressejä tuettiin ja mm. ydinvoimapäätös runnattiin läpi. MUTTA siitä huolimatta luonnonvaroja tuhlaavalla ja energiasyöpölle teollisuudelle ei Suomessa ole tulevaisuutta. Sellua mennään keittämään Uruguayihin kun puu kasvaa siellä nopeammin.

EU-maissa tarvitaan talouskasvua, jotta hyvinvointimallin rahoituspohja voidaan turvata etenkin kun väestö ikääntyy. Kasvua on haettava tuottavuudesta (joka ei tarkoita työvoiman irtisanomista) vaan tietotekniikan hyödyntämisestä, asioitten paremmin tekemisellä ym, investoinneilla, joista uusiutuva energiatuotanto on yksi mahdollisuus mutta myös palveluilla. Endogeenisen kasvuteorian - joka on hyvin käytännöllistä - on hyödynnettävä omat resurssit, osaaminen ja keksittävä uutta. Onslown esimerkit ovat tästä hyviä kuten mustikkakin.

Jotenkin vaikuttaa siltä, että kehitys ymmärretään sellaisena, että työtä tehdään näyttöpäätteen äärellä ja kaikki muu on paskaduunia. Reaalitalous ei voi perustua vain virtuaalimaailmaan.

Htalkin vuioropuhelukommentista olen iloinen. Hyvät päätökset syntyvät kun niistä on keskusteltu julkisesti ja on saatu selville erilaisia näkökulmia. EU:ssa ei saa väheksyä kansalaisten näkökulmaa, sehän on olennainen. Ei EU ole valtioiden päämiehiä varten, vaan EU:n kansalaisia varten. Kun mielipidettä kysytään neuvoina tai suorina kansanäänestyksinä, kasvaa myös kansalaisten kansalaispätevyys olla osallisina ja vaikuttajina.

Mila F. (nimimerkki)

Uudessa Suomessa oli vastikään artikkeli kerrostalosta, jonka katolle oli pystytetty tuulivoimala. Tuulihärvelille tuli hintaa miljoona euroa ja sen tuottama säästö oli 15.000 euroa vuodessa. Vaikka sosiaalidemokraatit ovat erinomaisia jakamaan muiden ansaitsemaa rahaa, joku tolkku pitää kerjätessäkin olla. Tuulivoimaa ei tuolla hyötysuhteella kerta kaikkiaan kannata ruveta tuottamaan Suomessa.

Htalk (nimimerkki)

Lainaus: "Lähellä tiedetään paremmin olosuhteet ja päätösten vaikutukset ja siksi on kansalliselle päätöksentekovallalle annettava oikeasti tilaa."

Kansalliselle päätöksentekovallalle oikeasti tilaa -periaate on hyvä.Tärkeää on huomata myös EU-päätöksien muuttamistarve ja niihin liittyvät prosessit.
(Ortodoksisen kirkon piispainkokous ei hyvä esimerkki kyvystä pysyä samalla kannalla 1500 vuotta... kanonisten sääntöjen perusteella)

Tarvittaessa myös EU -päätöksien korjaaminen / suuntaaminen ja reaaliaikainen seuranta kansallisella lainsäädännöllä tai muutoin kansallisesti sopimalla on tärkeää ja usein tehokkaampaa.

EU ja työaikalainsäädännön kehittäminen ja kansallinen päätöksentekotaso:

Esimerkiksi työaikalainsäädännön kehittämisen osalta EU:n ohella, tulee kansallisella päätöksenteolla olla mahdollisuus kohtuuden rajoissa ottaa huomioon poikkeuksellsia tilanteita, esimerkiksi työelämän kriisitilanteissa. Tämä on tärkeää erityisesti juuri nyt YT-neuvvottelujen kohteena olevien työntekijöiden osalta kun punnitaan irtisanomisten vaihtoehtoja.

MARKUS (nimimerkki)

”Räsäsen seinälehden” www.markusreed.julkaisee.fi ”stalinisti” ja siten työväenluokan järkähtämätön asianajaja, Suomen punaisin Päätoimittaja Markus ”Red” Räsänen kommentoi.

Kaikki häveliäisyyden rajat työkansan retkuttamisessa on teidän sossujen toimesta jo ajat sitten rikottu, kysy vaikka Paavolta.

Htalk (nimimerkki)

56. marmesrob
Anteeksi, ei ollut tarkoitus loukata teitä marmesrob

Ymmärrän että Suomessa on uskonvapaus tein kirjoiusvirheen tarkoitin :”Ortodoksisen kirkon piispainkokous on hyvä esimerkki kyvystä pysyä samalla kannalla 1500 vuotta… kanonisten sääntöjen perusteella” Se että Ortodoksinen kirkko rajoittaa pappien oikeutta osallistua politiikkaan on minusta hieman ikävää, mutta tulen sen asian kanssa toimeen.

"Me ortodoksit olemme pääsääntöisesti tyytyväisiä kirkkomme ”sääntöihin”. Meillä ei asioita huutoäänesttyksellä päätetä sen mukaan mikä het´höpsispaljaaltaan tuntuu, jossain tilanteessa gutalta."

Em. kuulustoaa ihan mukavalta periaatteelta.

Kaikkea Hyvää teille

Terveisin Htalk

toivotonta (nimimerkki)

Arja Alholle.

Talouskasvu perustuu kuluttamiseen ja kuluttaminen perustuu siihen, että tarjolla on hintakilpailukykyisiä tuotteita ja palveluja joita ihmiset ovat valmiita ostamaan. Tämä on reaalitaloutta.

Tuotekehityksen kaksi ( ei ainoita ) tärkeää periaatetta on: 1) että se ratkaisee jonkun ongelman ja on 2 ) hintakilpailukykyinen eli kaupallistettavissa vapailla markkinoilla.

Ydinteknologia on kannattavassa vaiheessa ja tuulivoima ei. Pyydän suhtautumaan kunnioituksella sellaista teknologiaa kohtaan joka antaa meille edullisen mahdollisuuden tuottaa kansantalouden kasvua. Ydinteknologia on mukana ainakin sata vuotta ja kannattaako sitä vastaan panna hirveästi poliittisia paukkuja. Se on realismia ei ideologiaa.

Meillä ei koskaan tule olemaan onneksi vain yhtä ja yhden yhtiön tuottamaa energiamallia. Antaa kaikkien kukkien kukkia.

Ydinteknologia ja tuulivoima käyttää samoja raaka-aineita rakennusmateriaaleina ja ovat näinollen yhtä raaka-ainerosvoja. Molempiin laitteisiin käytetään terästä, kuparia, öljyä, muovia jne.

Lopuksi reaalimaailmasta.

Maailmassa on kolme globaalia merkittävää toimialaa, joilla ei ole mitään todellista ja mitattavaa tuotevastuuta:

1) politiikka, 2) finanssimaailma ja 3) media. Nämä pyörittävät maailmaa ja sinäkin olet ainakin kahdessa mukana ja ympäristöliikkeet kaikissa.

MARKUS (nimimerkki)

”Räsäsen seinälehden” www.markusreed.julkaisee.fi ”stalinisti” ja siten työväenluokan järkähtämätön asianajaja, Suomen punaisin Päätoimittaja Markus ”Red” Räsänen kommentoi.

60.

"Talouskasvu perustuu kuluttamiseen ja kuluttaminen perustuu siihen, että tarjolla on hintakilpailukykyisiä tuotteita ja palveluja joita ihmiset ovat valmiita ostamaan. Tämä on reaalitaloutta."

Tarvitaan vain se ostovoima, joka on nyt kapitalistisilta markkinoilta häipynyt ja lopullisesti.
Olet todella toivoton, kun puhut kasvusta kuin porvarit.
Eihän tällä kunnolla pysty juoksemaan niin kovaa, että pysyisi edes paikallaan.

Onhan meillä onneksi suunnitelmatalous, jota Arja Alhokin "sosialistina" varmaan ajaa innokkaasti.

Toimituksen poiminnat