Arjan blogi Uudessa Suomessa Yhteiskunnallinen keskustelu vahvistaa demokratiaa ja oikeus siihen kuuluu kaikille.

Jääviys, sidonnaisuus ja intressiristiriidat

Politiikka on jääviyskeskustelun keskiössä. Niin pitääkin olla, sillä poliittiset päättäjät käyttävät kansalaisten heille suomaa oikeutta päättää yhteisistä asioista ja yhteisistä varoista. Mutta ei jääviys politiikkaan jää. Myös taloudessa, tieteessä ja kulttuurissa - ylipäätään yhteiskunnassa - on syytä olla yhtä herkkänä sidonnaisuuksien ja interessiristiriitojen suhteen.

 

Helsingin Sanomien kullttuuritoimitus esimerkiksi uutisoi orkestereiden solistivalintoja. Vaikka RSO:n kapellismestari Sakari Oramo puolusti vaimonsa sopraano Anu Komsin valintaa hyvin usein orkesterinsa solistisiin tehtäviin taiteellisella inspiraatiolla, hienoisia kysymysmerkkejä jää. Puolustan ehdottomasti Oramon valintoja, joista myös konserttiyleisö on voinut nauttia. Kun taiteellinen yhteistyö toimii, se moninkertaistaa taidenautinnon.

 

Mutta silti taidepiireissä esiintyy paljon "sisäpiirisuosintaa", josta olisi syytä keskustella avoimesti. Karrikoiden voisi sanoa, että kannattaa perustaa oma tapahtuma ja valita sinne kaverit esiintymään. Hyvä puoli on, että kaverit voivat tinkiä mahdollisesti palkkioistaan ja taiteelliset näkemykset menevät yksiin mutta huono puoli on, että pienet piirit pyörivät. Onhan se nurinkurista jos asiat menevät niin, että kerro kenen kaveri olet niin minä kerron millainen taitelija olet.

 

Vielä pienemmät piirit pyörivät taloudessa. Pörssinoteeratuissa yritysten hallituksissa istuu varsin pieni joukko ja useilla on monia hallitusjäsenyyksiä. Sisäpiiriläisyys on toki selvästi rajattu mutta intressiristiriitoja esiintyy paljon. Yritysten strategiavalintoihin vaikuttavat ilman muuta hallitusten jäsenten taustat ja omistajien odotukset. Kvartaalitalous voi tuoda pikavoittoja mutta kuten on nähty, ihan omilla riskeillä ei pelata. Uuden Wall Street- elokuvan Gekko iloitseekin, että talouden toimijat on veistetty samasta puusta. Yritysjohtajien ja myös eläköityneitten johtajien hallitusjäsenyyksiä pitäisi rajata. Yli kolmen tehtävän hoitaminen on jo riskikeskittymä.

 

Kovin harva pelaa, tutkii tai tekee taidetta ihan omilla rahoillaan. Vielä harvempi voi toimia politiikassa omilla rahoillaan. Vaalirahoituksen järjettömyys on onneksi tullut näkyväksi. Kampanjarahoitus siistiytyy ja budjetit pienenevät. Pelkään pahaa, etteivät kuitenkaan riittävästi. Tulevissa vaaleissa ehdokkaitten pitäisi voida luottaa, että äänestäjät ovat kriittisiä ja ottavat oma-aloitteisesti selvää ehdokkaistaan ja puolueistaan. Mutta niin vain ei käy tuotemarkkinoilla. Mainoskampanjat merkitsevät.

 

Niin, pitäisikö Mari Kiviniemen kertoa vaalirahoittajistaan tai onko sopivaa, että Paula Lehtomäen perheellä on merkittävää kaivosteollisuuden omistusta?  Mari Kiviniemi on pääministeri ja siksi muuta vaihtoehtoa ei ole kuin avata vaalirahoitus. Paula Lehtomäki on ympäristöministeri. Kaivosteollisuuden ja ympäristön suojelun intressit ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Parempi olisi, ettei Paula Lehtomäki olisi juuri ympäristöministeri.

 

Epäoikeudenmukaista? Elämä on.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Demareilla ei todellakaan ole varaa heristellä sormiaan yhtään mistään. Tämän maan taidepiireissä ovat pokaalit, apurahat ja prenikat kerääntyneet kummallisesti aina vasemmistolaisen näkemyksen taiteilijoille.

Demareiden sidonnaisuudet tai vaalirahakuviot ja niiden selvittelyt eivät ole liioin vielä edes alkaneet. Ette ole puolueena avanneet vaalirahoitusta senkään vertaa kuin muut ovat tehneet. Missä on vuoden 2006 rahoitus presidentinvaaleineen ja missä pikku piireissä on päätetty SAK:n rahojen jakamisesta demareiden vaalityöhön?

Lasitalossa ei paljon kannattaisi kivenmurikoita viskoa!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ole hyvä ja edes yritä ottaa asioista selvää julkisista lähteistä ennen kuin kirjoitat soopaa.

Jukka-Pekka Vasara

"Taiteen" rahanjako lienee vielä tukevasti vasemmistolaisten käsissä: toveri jakaa hövelisti rahaa toiselle toverille mutta muualla verovarat jakaakin kavereilleen kokoomus, kepu ja RKP. Ei ihme että ketuttaa ja kannatus laskee.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaalirahoitustaan pääministeri Kiviniemi voisi hyvinkin avata vaikka Arto Merisalon (huom!) blogissaan esittämällä tavalla:

http://artsime.puheenvuoro.uusisuomi.fi/47142-mari...

Lehtomäen kohdalla en näe suurta ristiriitaa. En ainakaan sellaista, etteivätkö hänen perheenjäsenensä voisi omistaa Talvivaaran osakkeita ja hän olla ympäristöministeri samaan aikaan. Jos omistamista alettaisiin rajoittaa, voisi käydä niin, että asuntoministeri (tai hänen puolisonsa) ei saisi omistaa asuntoa eikä elinkeinoministeri tai pääministeri puolisoineen käytännössä yhtään mitään.

Tuula Saskia

Hyvä Markku H,

ihanko todella uskot siihen, että herra ja rouva Lehtomäki suorastaan summan mutikassa totesivat, että tämä on se taho, jonne me sijoitamme.

Eikä asiasta tietenkään ollut pienintäkään aavistusta yhdelläkään Kepun ministerillä.

Jos Lehtomäki ei vastannut tämän hankkeen valtion intresseistä, niin kuka?

Jos ei Pekkarinen, niin kuka?

Onko tämä hanke, jonne on näköjään suunnattu miljoonia valtion rahaa, kenenkään vastuullisen ministerin huostassa?

Vai onko niin, että ministeriöissä ole katsottu perään? ( Sananmukaisesti)

Kertoisitko sinä ?

Tietänet paremmin.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Alleviivaan sitä, että on syytä keskustella jääviydestä, sidonnaisuuksista ja intressiristiriidoista yhteiskunnassa lavealti. Keskustelu siis koskee kaikkia.

Lehtomäen suhteen voin yhtyä Markku Huuskon kommenttiin. Intressiristiriidan vuoksi kuitenkin olisi parempi, ettei Lehtomäki olisi juuri ympäristöministeri. Ristiriitaa ei ollut hänen aloittaessaan ministerinä.

Tuula Saskia

Siis: intressiristiriita on.

Todella mielenkiintoista. Mutta ilmeisen rehellistä!

Mila F (nimimerkki)

Olen samaa mieltä: Keskustelu on todella tarpeen. Voit aloittaa aktiivisen tilittämisen SDP:stä vaikka tällä palstalla.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mitä sinulla Mila Ähvä on demreita kohtaan?

Mila F (nimimerkki)

Minulla on "demareita kohtaan" se, mikä tästäkin avauksesta käy hyvin ilmi, että tiedetään aina paremmin muiden asiat, vaikka oma pesä on setvimättä. Jos oikeasti halutaan puhdistaa oma maine, silloin huolehditaan siitä, että omat asiat selvitetään eikä yritetä kaikin keinoin kääntää keskustelua muiden tekemisiin.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Jos vaalirahoitus todetaan laittomaksi ja jopa kavalletuksi, kuten Riihi-säätiön tapauksessa niin kysehän ei ole enää mistään jääviydestä, kun poliitikkojen kavaltamaa rahaa pestään ja kätketään mediataloissa ja mainostoimistoissa.

Eiköhän suurin vaaliraharikollisuuden rikoshyödyn suurimpia saajia ole Helsingin Sanomat, maakuntien päälehdet, Alma, suurimmat mainostoimistot jne.

Jääviydestä on hieman omituista puhua myös S-ryhmän alueosuuskauppojen edustajistolle myöntämistä ostoalennuksista.

Kyseessähän on osuuskaupan jäsenten rahaa, mitä on jaettu ja näin mahdollisesti se pitäisi laittomin perustein myönnettynä maksaa takaisin. Kunkin edustajiston tai hallintoneuvoston poliitikko- ja virkamiesjäsenen kortin ostotiedot on olemassa SOK:lla Vallilassa tietokannoissa, joten sieltä vaan viranomaiset voisivat pyytää nuo tiedot ja katsoa onko nauttinut sidosryhmäedustaan esimerksi ostelemalla koko suvulleeen kodinkoneet ja autot 15% prosentin perusteettomalla alennuksella.

Hannu Juurmaa

En tiedä mutta se nyt on ainakin selvää että Keskusta on harrastanut aina Maalalitosta lähtein oman edun tavoittelua, sillosen Persan U.K.K siunaisella.
No ompa SDP:kin pääsemässä mahdoliseen vaaliarahoitus tutkintaan mikä ei ollut yllätys ammatiliitojen rahoitus vaalehi on tullu selväksi jo silloin kun oli vielä pakko kuulua työelämässä selasiin ammatiliitohin joilla oli yksin valta työtekijöihin tai sitten tuli painostusta luottamusmisten toimesta tai joitai siihen suusntaa.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Suomi rikkoo ILO:n julistusta työvoiman vapaasta järjestäytymisoikeudesta ja pakkotyön kieltämisestä, kun se sallii ay-liikkeen rahoittaa suoraan poliittisia puolueita tai ehdokkaita. VAPAA TYÖVOIMAN JÄRJESTÄYTYMISOIKEUS tarkoittaa myös käänteistä vapautta, eli ay-liikkeen jäsentä ei voi pakottaa poliittisen puolueen tukijaksi.

Pakkotyön osalta prosenttiperusteinen ay-jäsenmaksu esimerkiksi Metallissa ei kohtele jäseniä yhdenvertaisesti vaan pakottaa perussuomalaisen hitsarin PAKKOTYÖHÖN jotta hänen työansioista riippivalla jäsenmaksulla maksettaisiin SDP:n vaalikampanjointia!

Hannu Juurmaa

Tämä äsken kuvaitu tilanne tapahtui joskus 1980 puolessavälissä firmaa en viitsi mainita, oli selaista viela 1990 mutta ei niin räkeästi kun silloin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Suomi ei riko kirjoittamallasi tavalla ILO:n julistusta. Toisaalta taitaapi maailman maista kaikki rikkoa jotain julistusta(!) esim. ILO:n.

Ammattiyhdistyksen jäsen kannattaa olla oman etunsa vuoksi, muuten neuvottelee ihan yksin työnantajan kanssa. ET ajaa ammattiyhdistystoimintaa mahdollisimman alas. Se on työnantajan etu. Oletko ET:n asialla?

Ammattiyhdistykseen ei ole pakko kuulua. Wällärin (tunnetko miehen maineeltaan?) aika on ohi jo kauan sitten.

Jäsenet määräävät ammattiyhdistyksissä toiminnan. Nyt Persut kehuvat saavansa huikean vaalivoiton ja että ammattiyhdistyksissä heitä kannatetaan jo enemmän kuin demareita. Siis seuraavissa vaaleissa saamme muutoksia nähdä sekä valtion että ammattiyhdistysten tasolla. Näemme, mistä kana pissii!

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Kas kun ei jakobiineihin ay-liikkeen laittoman vaalirahoituksen puolesta vedota....

Vieras (nimimerkki)

Miksi Urheilusäätiön jakamia valtavia vaalitukia demareille ei tutkita ja uutisoida yhtä laajasti kuin Nuorisosäätiön. Kysymyshän on aivan samasta asiasta, eli säätiön omien sääntöjen kiertämisestä.

Media ei näemmä pysty itsekritiikkiin. Demareita kohdellaan eri säännöin kuin muita.

KRP:n pitää selvittää, oliko Arja Alho ministerinä ollessaan jakamassa valtion rahaa Urheiluopistolle, jota kautta tukirahat on suoraan kierrätetty mm. Tarja Halosen presidenttikampanjaan ?

Kalskahtaa siltä, että SDP on rakentanut vaalirahanjakoautomaatin, joka on kaiken valvonnan ulkopuolella.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Urheilusäätiöstä alettiin kirjoitella jo vuosi sitten ihan riittävän suurin kirjaimin. Esim:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72877-sdp-paljastu...

Nuorisosäätiöstä on löytynyt Urheilusäätiötä pahempia paiseita, joihin poliisikin on tarttunut. Mitä löytyy jatkossa ja mistä, kukapa tietää. Kyllä media hereillä on. Yksittäisen poliitikkojen syyttely puskista ja vailla perusteita on kuitenkin typerää.

apris28 (nimimerkki)

Näin on näreet. Näilläkin keskustelupalstoilla yksittäisten politiikkojen ja politiikkaan sisään pyrkivien syyttely vailla perusteita on enemmän kuin typerää.

Näihin syyttelyihin voisi US ottaa hieman otetta, vaikkapa sähköpostitse ensin huomauttaa asiallisesta käyttäytymisestä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Minkähänlaisia paiseita sitä löytyisi eläkeyhtiöistämme jos joku niitä tutkisi?

Miltä kuulostaisi, jos joku ay-taustainen eläkeyhtiön hallituksessa istuva "hyvä veli" siirtyy jonkun ison yhtiön hallitukseen ja heti sen jälkeen sieltä pannaan lihoiksi lihava eläkerahasto ja siirretään sen vastuut toisen "hyvän veljen" eläkeyhtiöön, mutta vastuiden ylimääräiset läskit syödään kuormasta itse?

Ja tämä ensimmäinen "hyvä veli" saa sitten vastapalveluksi jonkun toisen ison firman eläkerahaston omaan eläkeyhtiöönsä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

SDP:ssä ilmeisesti luullaan, että heille on myönnetty joku ihmeellinen ylimuistoinen nautintaoikeus vaalirötöstelyyn, kun se torppasi kommunistit ay-liikkeestä 1940- ja 50-luvuilla ja josta se luulee nauttivansa edelleen.

Sellaista oikeutta ei ole oikeasti ollut olemassa, mutta suurteollisuuden edun nimissä SDP sai hääräillä omiaan.

Suomi sen sijaan on sitoutunut YK:n ILO:n julistukseen, jota se törkeästi rikkoo. Ilmeisesti tästä syystä Suomelle ei tule turvallisuusneuvoston paikkaa tai muutakaan isompaa YK-virkaa. Eihän sitä voi ottaa sellaista peliin, joka ei noudata yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Vieras (nimimerkki)

Kyllä minulle sopii että ammattiliittoon ei tarvitse kuulua.Silloin on luonnollista ettei myöskään nauti niistä eduista ay-liikkeet ovat vuosien aikana aikaansaaneet kuten:kesälomarahat,pekkaspäivät,sairausajanpalkka,arkipyhäkorvaukset,vain muutamia mainitekseni.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Juuri tuota valheellista argumentointia käytetään, kun halutaan perustella SDP:n vaalirahahuijauksia.

Ei mene läpi tuollaiset "Putkosenpatskapropagandat".

Ammattiyhdistykseen ammattiyhdistymisen vapauden perusteella kuuluvaa ei voi pakottaa SDP:n tukijaksi.

Jos haluaa tukea SDP:tä, tehköön kukin sen omilla rahoillaan eikä kavaltamalla ammattiyhdistyksen kassasta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Juuri nythän on tutkinta alkanut. Mitä "valtavuuteen" tulee, niin ko säätiö on antanut huomattavasti vähemmän kuin pääministeri Kiviniemi on saanut niistä yhdistyksistä, joiden rahastonhoitaja hän on ollut.

Mila F (nimimerkki)

En ymmärrä lainkaan, että kukaan voi käyttää väärin tekemisen perusteena sitä, että muutkin ovat tehneet ja vielä enemmän. Olennaista on se, että on toimittu säätiön tarkoituksen vastaisesti ja jätetty vaalirahailmoitukset puutteellisiksi.

Pauli Vahtera

Nuorena ihmiset eivät osaa aistia asioiden merkitystä, mutta lakipykälät tunnetaan tarkoin. Todellinen elämä on lakipykälien ulkopuolella. Eduskuntavaaliehdokkaan tukiyhdistyksen kirjanpito ja maksuliikenne tulee ulkoistaa esim. tilitoimistoon. Itse ehdokkaalla ei saa olla edes tilinkäyttöoikeutta, jolloin hän ei voi olla rahastonhoitajakaan.

Sama Talvivaarassa. Ympäristöministeri eikä hänen perheensä yksinkertaisesti ei voi sijoittaa Talvivaara-tyyppisiin yhtiöihin euroakaan ministeriaikanaan. Tässä ei ole kyse sisäpiiritiedosta vaan siitä, että hallitus ja ympäristöministeriö käsittelevät jatkuvasti kaivosyhtiöihin liittyviä asioita, säännöksiä ja velvoitteita.

Johtava politiikko ei nyt ole sama asia kuin tavallinen kansa. Jos lähtee hoitamaan yhteisiä asioita, ei ole samoja vapauksia toimia kuin äänestäjillä.

Vieras (nimimerkki)

Millaisia jääviysongelmia tulee, kun politikko on puolueen puheenjohtaja ja Espoon kaupungin valtuutettu ja istuu HOK-Elannon edustajistossa. Sama ongelma on myös muilla valtuutetuilla. Tietysti heitä on palkittu HOK-Elannon puolesta mm. 15 % henkilökunta-alennuksilla kokouspalkkioiden ym. päälle.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Soinin perslihat kiehuu samassa S-sopassa kuin muidenkin osuuskauppojen edustajistojen ja hallintoneuvosten poliitikko- ja virkamiesjäsenten selluliitit. Suolaprosentti jopa 15%.

Voi olla, että joutuvat maksamaan takaisin perusteettomat alennukset....

Vieras (nimimerkki)

"hallitus ja ympäristöministeriö käsittelevät jatkuvasti kaivosyhtiöihin liittyviä asioita, säännöksiä ja velvoitteita"

jotka kai ovat sisäpiiritietoa ennen kuin ne saatetaan kaikkien markkinaosapuolien tietoon, niin ettei kukaan voi hyötyä tiedoista muiden kustannuksella?

Utelias (nimimerkki)

Esiintyikö silloin jääviyttä, sidonnaisuutta vai/sekä intressiristiriitoja kun Ulf Sundqvistille junailit "pienen" kohtuullistamisen vahingonkorvauksiin...?

Jukka-Pekka Vasara

Tässäpä muuten tuhannen rublan ja kruunun kysymys :) Ei kannattane pidätellä hengitystä vastausta odotellessa..

vieras (nimimerkki)

Alho on yhtä demari kuin kaikki muut

>>Niin, pitäisikö Mari Kiviniemen kertoa vaalirahoittajistaan tai onko sopivaa, että Paula Lehtomäen perheellä on merkittävää kaivosteollisuuden omistusta? Mari Kiviniemi on pääministeri ja siksi muuta vaihtoehtoa ei ole kuin avata vaalirahoitus. Paula Lehtomäki on ympäristöministeri. Kaivosteollisuuden ja ympäristön suojelun intressit ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Parempi olisi, ettei Paula Lehtomäki olisi juuri ympäristöministeri.

Halosen tilityksen jokainen voi lukea netistä. Siinä ei ole mainintaa Urheilusäätiöstä.
Mutta Halonenhan on demari joten ei se eri juttu

Vieras (nimimerkki)

Niin, herää jälleen se mainoksestakin tuttu juttu, että mistä niitä Korhosia oikein tulee ? Toinen, demarien humanteri meni Turkkuseen kaupungin virkaan ja toinen, Keskustan Korhonen pyrkii senaattoriksi.

Mila F (nimimerkki)

Halosen tilitys on lisäksi tyhjä siltä kohtaa, jossa lukee 'tuki etujärjestöiltä, säätiöiltä, yhdistyksiltä ja vastaavilta' http://www.vaalit.fi/uploads/wii3j1g8ftjhc_1.pdf

Lukija voi tuosta päätellä, etteivät rahoittajiin ole kuuluneet ainakaan ay-liike, Urheilu- tai Riihisäätiö tai muut yhdistykset kuin aiemmin luettelossa mainittu tukiyhdistys, mikä on sikäli ihmeellistä, että SAK:han on itse ilmoittanut tukeneensa Halosen kampanjaa.

Vieras (nimimerkki)

Taitaa olla PRH:n linjajohtaja Olli Koikkalaiselle tullut ohje Halosen kansliasta, että olehan poika hiljaa hänen saamistaan tuista säätiöiltä. Kuulostaa naurettavalta Koikkalaisen toimet kun hän vain selvittelee vaalitukia antaneiden säätiöiden nykyisiä käytäntöjä ja ohjeita sanomalla, että soo,soo pojat, ettehän te nyt vain enää anna vaalitukia, kun se on ollut lain vastaista. Onhan Halonen antanut muitakin lausuntoja asioista, jotka eivät kuulu hänen päätäntävaltaan, mm. korkeimman oikeuden päätökset ns. mummojen käännytyslutuissa.

Erkki K. Laakso (nimimerkki)

Ex. pääministeri ja nyt valtakunnanoikeusharkinnassa oleva Matti Vanhanen hurskasteli viimeviikolla MTV3:n aamuteeveessä, ettei "pääministeri Kiviniemen tule ottaa kantaa perustuslakivaliokunnassa vireillä olevaan asiaan ja ylipäätään - häntä (Vanhasta) koskevaan case:n, sillä se olisi puuttumista *riippumattoman tuomioistuimen toimintaan ja siten vallan kolmijako-opin vastaista*?

Vanhanen potee huonomuistisuutta ja sehän on tullut selväksi kaikelle kansalle ripottain ja pikkuhiljaa, ikään kuin *pyytämättä ja yllätyksenä*! No, Vanhanen kyllä itse oksensi tuon jalon periaatteen päälle 5.3.2008, kun Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Susan Ruusus casessa ja pääministeri hävisi äänestyksessä, niin Vanhanen totesi heti medialle, että "hän valittaa päätöksestä Helsingin hovioikeuteen siitä syystä, että yksi ammattituomari oli *hänen linjoillaan*. Näin hän siis varomattomalla lausunnollaan puuttui "riippumattoman tuomioistuinlaitoksen toimintaan" ja samalla esitti ikäänkuin toivomuksen hovioikeudelle! Niinhän siinä sitten kävikin, että hovioikeus otti vinkistä vaarin ja tumitsi pääministerin voittamaan?

Kelvoton näytelmä jatkui KKO:ssa ja siitä ei sen enempää, mutta onko sopivaa, että perustuslakivaliokunnassa on jäsenenä henkilö, joka omien mokien johdosta- ja perhesyistä on joutunut eroamaan EU:sta ja nousi eduskuntaankin varalta "sattumalta- ja yllätyksenä", jossa toimii kulisseissa ajaen ja edistäen henkilökohtaisia itressejään: http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

Vieras (nimimerkki)

VAALIT ON TULOSSA, Arkadianmäellä vaihtuu koko sakki.
PS jyllää.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Kyllä kai sinne joku nykyisistäkin jää. Ovat jälkeenjääviä.

Flashback (nimimerkki)

Voimmeko odottaa, tohtori Alho, avoimuutta jopa menneistä asioista?

Luultavasti kipeästi muistatte, että omat koirat purivat eniten, kun myönsitte Ulf Sundqvistille merkittävän armahduksen hänelle myönnetyistä veloista. Entisille puheenjohtajille eikä oikein muillekaan myönnetä "alennuksia" pelkästään valtiovarainministerin itse keksimällä omavaltaisella päätöksellä.

Vaikka en muista sanamuotoja, niin minulle kävi aivan selväksi, että kaipasitte pääministeri Lipposelta kannanottoa siitä, että hän oli selvillä ja tietoinen tästä toimenpiteestänne. Sitä ei tullut ja muistan julkisuudessakin nähdyn harmistuksenne.

Olisiko tässä avoimuuden ilmapiirissä syytä nyt vihdoinkin astua kaapista esiin ja kirjata aikakirjoihin tuokin episodi, jossa jouduitte yksinomaiseksi hylkiöksi?

Muinaisen Neuvostoliiton näytösoikeudenkäynneissä syytetyt ihastelivat suurta Stalinia telotuskomppaniankin edessä. He eivät voineet käsittää, että tuo erinomainen puolue ei nostanut tikkua ristiin heidän pelastamisekseen. Puolue oli aina oikeassa. Ja he syyttöminäkin väärässä. Bysanttilaisessa maailmanjärjestyksessä se oli ehkä mahdollista.

Tapahtuiko teille siis oikeus vai onko kaikki arvostelun yläpuolella?

Vieras (nimimerkki)

Kannattaa lue "Kafka tuli taloon", jossa Arja Alho avaa menneitä tapahtumia.

Lampinen (nimimerkki)

Itseäni kiinnostaisi tietää minkä tyyppistä konsultointia Alhosisters ky. tekee?

Vie rahat (nimimerkki)

"He kaikki,jotka olemme jättäneet jälkeemme,
ovat tulleet toimeen erinomaisesti"

AHMATOVA

Mika.H (nimimerkki)

""Kovin harva pelaa, tutkii tai tekee taidetta ihan omilla rahoillaan. Vielä harvempi voi toimia politiikassa omilla rahoillaan. ""

Tai vielä harvempi ex-valtiovarainministeri voi esittää omalle kunnalleen, että on jotain ilmaista...

http://parviainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35727-s...

Epäoikeudenmukaista? Elämä on.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Esiintyikö silloin jääviyttä, sidonnaisuutta vai/sekä intressiristiriitoja kun Ulf Sundqvistille junailit "pienen" kohtuullistamisen vahingonkorvauksiin...?"

No. Tähän olisin itsekki tarttunut. Nostan tämän aiheen vielä monta kertaa esiin ennen vaaleja.

Jos kuvittelet, että kansalaiset ovat tämän unohtaneet niin erehdyt.

Kaikki varmaan muistavat, että SDP:n entinen puheenjohtaja tuomittiin TÖRKEÄSTÄ velallisen epärehellisyydestä kun piilotteli omaisuuttaan.

Voidaanko Arja todeta tähän, että pata kattilaa soimaa. Kiviniemet, jäätteenmäet ja lehtomäet ovat puhtaita pulmusia sun ja uffen rinnalla.

SDP on pelottava organisaatio. (nimimerkki)

Arja hyvä,

Ymmärrän kyllä, että sinua painostettiin Sundqvistin asiassa. Ymmärtänet kuitenkin, kuinka katkeria ovat ne ihmiset, joiden velkoja ei suostuttu vastaavalla tavalla sovittelemaan. Miksi et ollut suoraselkäinen ja sanonut että SDP:n eliitin on oltava samalla viivalla muiden kansalaisten kanssa?

U.F.:llä oli tuloja, mutta hän osasi keplotella mm. luotollisen, miinuksella olevan shekkitilin avulla välttäen ulosoton kokonaan. Siitä huolimatta häntä palkittiin edullisella sopimuksella. Perusteluna hyväksyttiin, että häneltä ei muuten saa yhtään mitään.

Miten Arja Alho selität tämän niille yrittäjille, joiden omaisuus, omaa kotia myöten, realisoitiin pilkkahintaan, ja vielä lisäksi he joutuivat kituuttamaan velkasanneerauksessa näihin päiviin asti? Heiltä meni ihan oikeasti koko elämä pilalle.

Suomen perustuslain mukaan kansalaiset ovat samanarvoisia?

SDP on pelottava organisaatio. Mietitäämpä, kumpi olikaan isompi skandaali lehdistössä, Sundqvistin velkojen sovittelu pääministeri Lipposen käskystä vai Vanhasen lautakasat tai seurustelusuhteet?

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Kovin erikoinen keskustelu. Kommentit osoittavat, etteivät poliittiset puolueet ole kovin onnistuneella tavalla osanneet avata omaa taloudellista toimintaansa saati vaalirahoitustaan. On käynyt niin, että puolueitten tai yksittäisten ehdokkaitten tukemisesta on tullut jotenkin epärehellistä toimintaa. Sitä tuki ei tietenkään ole.

Erilaiset tahot voivat ja saavat tukea puolueita tai niiden ehdokkaita. Ammattiosastoilla ja -liitoilla siinä missä yrityksillä tai vaikkapa Kehittyvien maakuntien Suomella on täysi oikeus ottaa yhteiskunnallisesti kantaa. Ei tämä ole ongelma. Ongelma on itse vaalirahoituksen pelisäännöissä ja siinä miten julkista tieto vaalituista on.

Vaalirahoituskeskustelun ensijsijainen tarkoitus on ollutkin tehdä asiat julkisiksi, jotta mahdolliset sidonnaisuudet tulevat tiettäväksi ja kansalaiset voivat arvioida ohjaavatko sidonnaisuudet oman edustajan tai puolueryhmittymän toimintaa. Jääviys, sidonnaisuus ja eturistiriita hakee nyt uusia rajoja samoin kuin mikä on sopivaa ja mikä sopimatonta.

Viime eduskuntavaaleissa kolmen ehdokkaan vaalikampanja ylitti 100 000 euroa (Lehti, Niinistö ja Sihto). Kampanjasummat ovat järjettömät, uhkaavat kansanvaltaa ja siksi tarvitaan pelisääntöjä ja rahoituskattoja. Kun suhteet menevät epäsopiviksi, myös lahjontaepäilyt tai luottamusmiesaseman väärinkäyttö ovat tutkinnan kohteina. En tiedä, että vasemmiston tai vihreiden kansanedustajia olisi tutkinnan kohteena. Sitävastoin kokoomuksden ja keskustan kansanedustajia on.

Urheilusäätlön on antanut vaalitukea mm. presidentti Halosen uudelleen valinnan turvaamiseksi. Toisin kuin Nuorisosäätiössä, tukea ei ole jaettu itselle ja omalle kampanjalle.

Selvennykseksi vielä, etten ole koskaan toiminut SDP:n toimielimisissä vaikka olenkin ollut elämäni aikana 20 vuotta kansanedustaja. En pysty mitenkään kommentoimaan SDP:n vaalirahoitusta. Tiedän sen minkä kaikki muutkin. Tiedot ovat julkisia ja löytyvät puolueen nettisivuilta.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Huomaan, ettei täällä ay-liikkeen vaalirahoistusta kannattavilla ole lainkaan tietoa ILO:n julistuksista ja Suomen kansainvälisistä sitoumuksista.

Eiköhän tuohon ammattiyhdistysten ja -liittojen asiaan voitaisi ottaa EY-tuomioistuimen tai vaikka YK:n kanta.

Esimerkikiksi USA:ssa ay-liike ei saa tukea omista varoista ehdokkaita, koska USA:ssa noudatetaan sitoumuksia ja laillisuusvalvonta on tehokkaampaa.

USA:ssa tehdään ILO:n mukaisesti. Ay-liike saa tukea ehdokkaita, jos se muodostaa "pack" eli "tukiryhmiä", jotka KERÄÄVÄT RAHAT AY-JÄSENILTÄ ERIKSEEN vaalitukitarkoitusta varten! (Eikä kavalleta ay-liikkeen kassasta rahaa kuten Suomessa!)

Ei se, että Arja-täti julistaa blogissaan asian lailliseksi, ole muuta kuin kevyttä sanahelinää omaa tai sidosryhmänsä etua koskevassa asiassa. Pitäisi olla tietoa näistä asioista.

Suomessa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus tekee ay-liikkeen toiminnan vielä raskauttavammaksi, jos asian laillisuustarkasteluun ryhdyttäisiin. Ei pelkästään kavalleta ay-liikkeen rahoja vaan myös veronmaksajien suomaa veroetuutta.

*******************
Yritys ei saa vähentää vaalitukea verotuksessaan, jos ette sitä tienneet. Ay-jäsenmaksun saa.

Mikäli laillisuustarkasteluun ay-liikkeen nykymuotoisesta rahojen käytöstä vaaleissa tehtäisiin, päädyttäisiin rikosoikeudelliseen termiin KAVALLUS.

Vieras (nimimerkki)

"Erilaiset tahot voivat ja saavat tukea puolueita tai niiden ehdokkaita. Ammattiosastoilla ja -liitoilla siinä missä yrityksillä tai vaikkapa Kehittyvien maakuntien Suomella on täysi oikeus ottaa yhteiskunnallisesti kantaa. Ei tämä ole ongelma."

Arja hyvä, kyllä tämä on ongelma. Jos haluan kuulua ammattiliittoon työttömyysturvan vuoksi, en suinkaan halua tukea jotain tiettyä puoluetta.
Enkä usko monen muunkaan kaltaiseni sitä haluavan.
Puolueiden, vaalien ja ideologioiden tukemiseen käytettävät varat tulee kerätä erikseen niin että antaja tietää mihin antaa.

Mila F (nimimerkki)

OK, Urheilusäätiö on tukenut Halosen vaalikampanjaa, samoin tiettävästi SAK. Ministereiden vaalirahailmoituksia on tutkittu suurennuslasilla ja joka ikisestä puutteesta on noussut aivan aiheesta melkoinen äläkkä. Ministerit ja koko valtioneuvosto ovat kuitenkin eduskunnan valvonnassa ja heidät voidaan panna tilille. Entä presidentti sitten? - hänen vaalirahailmoituksensa on kiistatta puutteellinen, miksi se on SDP:n mielestä sallitumpaa kuin muiden?

Hannu Juurmaa

Siinä onkin suurin syy että valtapulueden kansan edustajat joutuvat olemaan puolueen talutusnuorassa niin että omat milipitee eivat kuulu kun puolueen etu ajaa yli. Eli jos ei kuulu johin puolueseen ei saa vaalirahoitusta varsinkaa jo on poliitiseesti situtmaton. Vaikka olet jonkun pulueen listoilla"sitotumatomana" niin sinulta odotetaan että äänestät kun muukin puolue. Eli miksi eduskunassa ei taphdu mitään fiksua ymmärän kyllä että EU määrää jokin verran tai aika paljonki ainaki ulko- ja kauppa politikaa YMS... Mutta ainakin suuret puolueet ajavat vaan omia etujaan eikä äänestäjien etua. Selinen on maan tapa, luvataan ennen vaaleja 10 hyvää mutta kun päästta eduskutaan niin kaiki lupaukset hetetä romukopaan.Tai jos tulee joku hankla päätöt niin rakennetaa ainaki 2 eri toimikutaa selvitämään asia ja se toimikuta mikä päätös tukee poliitisia puolueita etuja mahdolisimman hyvi, niin sitä ruvteaan puimaaan eduskunassa ja taas äänestäjät unohdetiin.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Niin, pitäisikö Mari Kiviniemen kertoa vaalirahoittajistaan tai onko sopivaa, että Paula Lehtomäen perheellä on merkittävää kaivosteollisuuden omistusta? Mari Kiviniemi on pääministeri ja siksi muuta vaihtoehtoa ei ole kuin avata vaalirahoitus. Paula Lehtomäki on ympäristöministeri. Kaivosteollisuuden ja ympäristön suojelun intressit ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Parempi olisi, ettei Paula Lehtomäki olisi juuri ympäristöministeri."

¤¤¤¤¤

Minusta tuo on erittäin hyvä kappale. Tuota samaa pohdiskelen myös.

Hyvää syksyä Arja:):)

terv. Eeva

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Mr. Conspiracy käyttää ILO:n sopimusta tavalla, joka on erikoinen. Suomen lainsäädäntö on ristiriidassa ILO:n sopimusten kanssa mutta alkuperäkansojen osalta.

Lisää varsinaisesta blogin aiheesta:

http://arjaalho.fi/blogi/home/ennusteen-mukaan-jvi...

Mila F (nimimerkki)

Entä missä kohtaa SAK:laiseen liittoon liittyvän työntekijän sopimusta lukee, että liittymällä liittoon tuet automaattisesti demareiden vaalikampanjoita? Ongelma rakentuu siitä, että ammatillista järjestäytymistä haluava työntekijä joutuu samalla tahtomattaan mukaan SDP:n tukiryhmään.

Toivon, että vastaat tuohon nimenomaiseen epäselvään asiaan selvällä suomenkielellä.

MJO (nimimerkki)

Arto Bryggare ja Eero Heinäluoma ? Heinäluoma on saanut tukea säätiöiltä. Jos Heinäluoma avaisi säätiöiltä saamansa tuen, asiasta saataisiin varmuus. Bryggaren ei tarvinnut tehdä vaalirahailmoitusta.

Vaaliraha max. 20 000 euroa ja ryhmäkuri kielletyksi niin politiikka puhdistuu.

Vie rahat (nimimerkki)

Mielestäni yksi SDP:n heikoimpia kohtia tulevissa vaaleissa on SAK:n selkiytymätön rooli puolueen sisällä.

Liikkuvien ja nukkuvien äänestäjien enemmistö on kyllä huomannut ylimielisyyden,jolla AY-liike perustelee oikeuttaan käyttää jäsentensä varoja vain pomojensa mieleiseen politiikkaan.

Nykyisellä ylimielisyydellä, joka ilmenee usein ylpeänä ja törkeänä mainintana: "Ei kenenkään ole pakko olla ammattiyhdistyksen jäsen: Jos et halua ansiosidonnaista työttömyysturvaa, niin sano irti jäsenyytesi. Niin yksinkertaista se on."
Huomaatteko hybriksen, suoranaisen kiristämisen?

Sitten näiden "äläkkös vain" etujen vastalahjana pitäisi suostua siihen, että hyväveljet päättävät ketä tuetaan valtaan hoitamaan koko maan ja kaikkien yhteisiä asioita.

Tällä menolla voi olla niin, että seuraavissa vaaleissa toimitaan Merisalon opeilla eli lahjotaan oman puolueen jäsenten lisäksi hämäykseksi vähän muidenkin puolueiden "meikämielisiä", MUTTA

Kansa ei välttämättä tarvitse sekaantumistanne vaaleihin millään summalla: miksi tätä vaihtoehtoa ei edes ajatella?

Arja kuule, valitettavasti et näytä yhtään muuttuneen. En dikkaa sinua ylpeytesi tähden. Enkä tule äänestämään ketään SDP:stä vaikka vanhempani olivat aina puolueuskollisia elinaikanaan. Homma pitää hoitaa paremmin.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Jos et halua ansiosidonnaista työttömyysturvaa, niin sano irti jäsenyytesi. Niin yksinkertaista se on."

Työttömyyskassa ja liiton jäsenyys eivät ole sama asia.

Jos joku ei vielä tiennyt niin voi kuulua pelkästään työttömyyskassaan, jolloin kassan jäsenyys toimii ikään kuin vakuutuksena.

YTK niminen kassa toimii loimaalla ja olen ollut sen jäsen kohta 15 vuotta. Ei ole tullut mieleenkään liittyä mihinkään ammattijärjestöön.

Toimituksen poiminnat