Arjan blogi Uudessa Suomessa Yhteiskunnallinen keskustelu vahvistaa demokratiaa ja oikeus siihen kuuluu kaikille.

Työeläkerahastot valaisuun

 

Paperiliiton Jouko Ahosen sivuun siirtäminen työeläkejohtajien muhkeitten etujen puolustamisen jälkeen saattaa johtaa erinomaisen tervetulleeseen työeläkerahastojen läpivalaisuun. Ne kun ovat julkisia mutta eivät kuitenkaan oikeasti julkisia. Niitä hoidetaan kuin yksityisiä mutta ei kuitenkaan kuin  yksityisiä. Kyse on palkansaajien ja yrittäjien maksamista maksuista.

 

Työmarkkinaosapuolten sitouttaminen työeläkeyhtiöihin henkilökohtaisilla lisäeläke-etuuksilla on ollut ilmeisen onnistunutta. Valvojista on tullut työeläkepomojen puudeleita, jotka mieluusti kannustavat johtajiaan entistä suurempiin palkkoihin, palkkioihin ja lisäeläkkeisiin (kun Suomessa ei muuten riitä osaavaa johtaja-ainesta) kun murusia tulee omallekin lautaselle.

 

Työeläkerahastot liittyvät myös keskusteluun nk. kestävyysvajeesta.  Julkinen talous on kestävällä pohjalla, jos sen ei tarvitse ottaa velkaa yli jonkun valitun tavoitetason. Kestävyysvaje syntyy siitä lisärahoituksen määrästä, jota pitkällä aikavälillä tarvitaan tasapainottamaan julkista taloutta. EU:n komissio on arvioinut, että Suomen kestävyysvaje olisi 4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kestävyysvajetta aiheuttaa esimerkiksi ikääntymisestä aiheutuvat lisäkustaannukset ja julkisen velan painaminen takaisin 60 prosentin BKT-osuuteen.

 

Suomessa ei kuitenkaan ole tarvetta tehdä dramaattisia säästöpäätöksiä, sillä EU:n laskelmissa ei ole otettu huomioon julkisen sektorin varallisuutta kuten eläkerahastojen säästöjä. Nyt kun Irlannin pankkien ongelmat johtavat siihen, että tavalliset irlantilaiset tulevat irtisanotuiksi töistään ja samalla sosiaaliturvaa leikataan, meidän täällä Suomessa pitää ryhtyä katsomaan tarkemmin miten työeläkerahastoja käytetään. Ne ovat erinomainen puskuri suhdanteissa, ne ovat osoitus pitkäjänteisestä eläkepolitiikasta ja niitten pitää toimia maksuja maksaneiden suomalaisten turvaksi.  Kyse on tietenkin sijoituspolitiikasta mutta myös siitä, että julkinen sektori on nähtävä kokonaisuutena. Siksi työeläkeyhtiöiden toiminnan pitää olla aivan toisella tavalla läpinäkyvää ja avointa, jotta voimme luottaa niitten toimintaan ja että niitten varallisuutta käytetään yhteiseksi hyväksi eikä tosirikkaitten irtiottoon.

 

Niin, tiesittekö, että myyjä ansaitsee noin 2000 euroa? Terveyskeskuslääkäri noin 5300 euroa. Suomalaisten suuryritysten johtajat keskimäärin  64 000 euroa. Tästähän työeläkeyhtiöissäkin on kyse. Suuria palkkioita ja lisäetuja saa toki havitella mutta niihin ei pidä suostua. Palkansaajajärjestöjen on syytä vaihtaa kaikki edustajansa yhtiöissä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

"Palkansaajajärjestöjen on syytä vaihtaa kaikki edustajansa yhtiöissä." Onko käymmässä toteen, että palkansaajajärjestöjen johto, on todellisuudessa vain omien etujen valvojia, eikä suinkaan palkansaajien.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Olen ehdottomasti samaa mieltä, että ay-väki pitää laittaa nurkkaan seisomaan, mutta sinne pitää laittaa myös rakennusliikkeiden ja median eläkeyhtiöissä loisiva herrakerho. Matti Vuorian saama korvaus ei ole kohtuullinen, etenkin kun katselee eläkevakuutusmaksuja ulosottomiehen uhalla maksajana!

MUSTAA TALOUTTA ELÄKEYHTIÖISSÄ!

Sinulla oli Arja-täti aikoinaan otetta harmaasta taloudesta. Nykyään harmaa talous EU:ssa on kyseenalaista. Sen sijaan MUSTAA TALOUTTA tekee eläkeyhtiöt ja rakennusliikkeet ja eläkeyhtiöiden hallitusten välisesti - kierrätäen sulle mulle.

Eduskunta hyväksyi lisäbudjetin yhteydessä kaupan, missä myytiin valtion tontteja Töölön lahdelta, sieltä "Tuhlaviikkojen" seudulta, eläkeyhtiö Eteralle.

Tontin myyntiin sisältyi ostajan julkisesti ilmoittama ehto, missä Lemminkäiselle oli luvattu urakka Alman pääkonttoripalatsin rakentamisesta. Lemminkäisellä on vahva edustus eläkeyhtiö Eterassa.

Lemminkäisen (OKA) tiedetään maksaneen vaalirahoitusta kansanedustajille ja ministereille. --------> joten lisäbudjetin yhteydessä hyväksytyssä tonttikaupassa haisee mädältä!

Eläkerahoillamme rakennetaan MUSTAN TALOUDEN voimin hyvä veli-päätöksellä helvetin kalliilla palatsi Almalle joka menee sinne puoli-ilmaiseksi vuokralle.

Suomessa eläkejärjestelmä on rakennusliikkeiden ja poliitikkojen temmellyskenttä jota rikollista (jos tutkittaisiin) toimintaa suojelee median kerberokset (Varma Telanne, Alma) ja Ilmarinen Syrjänen,Sanoma oyj)

**************************************
Tänään aamu-tv:ssä Rakennusliitto valehteli harmaasta taloudesta. Eterassa on myös "harmaan talouden" rakennusalan "puhda ritari", Rakennusliiton Kyösti Suokas, istuen Eteran hallituksessa. Etera rahoitti Suokkaan vaalikampanjaa. Tulossa sama kohtalo kuin Jouko Ahoselle?

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Ty%C3%B6el%C...

Mielenkiintoista on myös se, että Rakennusliitto frekvenssi työmaaiskuissa Lemminkäisen työmailla on poikkeuksellisen alhainen. Johtuneeko siitä, että Suokas ja Lemminkäisen edustaja istuvat Eteran hallinnossa...

Järkyttävää, miten Suomessa onkin sairasta menoa eläkerahojemme käytössä! Ja kun tähän sitten lisätään sijoitustoiminta ulkomailla, missä Vuorian kavereille maksetaan suuria konsulttipalkkioita ostettiin sitten ulkomailta timantteja tai paskaa ja tuli tappiota tai ei.

eläke-Vänni (nimimerkki)

Kyllä työeläkelaitosten hallituksissa kuuluu olla ay-liikkeen edustus mutta ei edustamassa vaan tekemässä järkeviä sijoituspäätöksiä. Ihan samalla tavalla siellä kuuluu olla työnantajajärjestöjen edustus. Tämä siitä syystä, että työeläkejärjestelmän rahoitusperusta lepää työnantajien ja työntekijöiden eläkemaksujen varassa.

Toinen juttu kokonaan on se, pystyykö työmies kansakoulupohjalta antamaan minkäänlaista panosta eläkefirman johtamiseen, sijoitustoimintaan ja sen valvontaan. Ei varmastikaan.

Eläkelaitosten tilinpäätösten liitteistä näkee, mihin sijoituspääoma on pistetty. Siinä on riittävästi infoa ulkopuolisille, jotka eivät tietenkään pysty vaikuttamaan yhtiöiden toimintaan. Eläkkeensaajillehan yhtiöt maksavat etuuksia yhtäläisin perustein.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Muuten helvetin hyvä:

Palkansaajan eläkevakuutumaksu on vain 4,5 % (työnantaja sen käytännössä maksaa) TYEL-järjestelmä. sopii savupiippumaailmaan ja virkamiehenperkeleille.

Maajussukan ja apurahataiteilijan eläkevakuutusmaksu on vain 10,2 % (Veroonmaksaja maksaa puoelet) MYEL-järjestelmä. Sopii 1960-luvun maatalouteen.

Yrittäjä maksaa 22,4 % ja ulosoton uhalla, saamatta kunnon eläketurvaa, YEL-järjestelmä. EI SOVI MITENKÄÄN Nykyiseen maailmaan.

*******************
Eläkeyhtiöt ovat valkokaulusrikollisten järjestäytynyttä rikollisuutta.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Mitäpä mieltä olet Ministäri Lauri Ihalaisesta? Äijä siirrettiin Ilmarisen hallituksesta VR:n hallitukseen. Samalla VR:n upporikas eläkerahasto pantiin lihoiksi ja eläkevastuut siirrettiin Varman eläkevaltuutettujan vastuulle.

Mihin rahat katosivat? Eläkevastuiden ylittävät rahat menivät VR:n toimivan johdon haltuun ja ties mihin!

Onko Lauri Ihaloisesta hyötyä VR:ssä, kun junat takkuaa ja rahatkin on nyt viety. Millaisia petoja teillä SDP:ssä onkaan?

Lauri Ihalainen muuten lupasi televisiossa julkisen lahjan SDP:lle ja Tarja Halosen vaalikampanjaan. Omiaan ei varmasti antanut, vaan rahat KAVALLETTIIN jäsenliittojen JÄSENTEN RAHOISTA. Verovähennyksin kerätyistä ja puolueista riippumattomaan ammattiyhdistystoimintaan tarkoitetuista varoista! Vastalahjaksi Tarja Halonen nimitti Ihalaisen ministeriksi.

**********************************************************
Mitä pienesti ay-liikkeessä, sitä isosti eläkefirmoissa.

Miksi KRP ei tutki näitä kavalluksia joita tehdään lähes päivittäin eläkeyhtiöissä? FIVA ei ole koskaan huomannut rikoksia eläkejärjestelmässä - täysin mahdotonta, etteikö noin suuressa rahamassassa tehtäisi rikoksia. Valvova ministeri, Juha Rehula (kesk) on täysin munaton mies eläkeyhtiöiden suuntaan mutta on valmis kuin "Hyssälä sotaan" veronmaksajien taskuille, jos eläkeyhtiöiden sijoitusryssimisiä pitää paikkailla!

luuserius (nimimerkki)

Oiskohan Relander tai Koponen saatavilla Varmaan. Moni muukin varmasti haluaisi johtajaksi pienemmällä palkalla.

Demarien linja näkyy jo mm. koulutuksessa, kun opettajia palkataan vailla pätevyyttä ja terveyskeskuslääkäriksi pääsee lähes kuka tahansa.
Pieni palkka vetoaa köyhiin. Miksi me emme hankkiudu Wahlroosista, Siimeksestä ja Ollilasta eroon, Liliuksesta jo päästiin.

Jouko Ahonen puhui järjen äänellä. Sitä ei moralistit suvaitse.

Ollila on brändi, samoin Kimi Räikkönen tai Arja Alho, kuten Jouko Ahonenkin. Ahonen on pian EK:n johtaja, brändi kun käy kaupaksi arvolleen sopivalla tavalla, sanoo siihen sitten änkyröiden liittovaltuusto mitä tahansa.

Kelle Arja Alho antaisi 30 miljardia, siis kenen vastuulle ?

Kestävyysvajeeseen tulisi kiinnittää suurempaa huomiota kuin johtajan palkkaan. Ennemmin pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miksi johtajia on niin vaikea saada Suomeen.

Urheiluseuroissa on paljon ulkomaalaisia vaikuttajia, miksi esim. eläkeyhtiöissä ei heitä näy ?

luuserius (nimimerkki)

Kun kastoo ministerien aikaansaannoksia Suomessa, niin ei enää ihmetytä miksi yritykset palkkaavat ammattijohtajia.

En nyt tässä ala luetalla, mutta valtiontalous esim. on aika kuralla. Eräs sukupolvi tuhlasi kansallisomaisuuden, jätti eläke-etuutensa keräämättä ja vielä valtavan velkapiikin seuraaville sukupolville.

Missä oli ammattijohtajat ?

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

"Pystyykö työmies kansakoulupohjalta antamaan minkäänlaista panosta eläkefirman johtamiseen, sijoitustoimintaan ja sen valvontaan. Ei varmastikaan."

Nythän ovat vallalla varsin ns. viisaat ihmiset, silti aikaansaannokset ovat pelottavaa jälkea duunaritasolla, joten kyllä päätöksen tekoon pitää myös olla työmiehen (kansakoulun käyneen) jälki mukana, jotta ei maailmaa ohjata pelkästään varallisuuden perusteella.

luuserius (nimimerkki)

Olisiko Euroopan taloudet tässä jamassa jos ministeriöissä ja keskuspankeissa olisi valtavaa palkkaa nauttivia vastuullisia ammattijohtajia politiikoille järkeä ammantamassa.

Osaamista varmaan on mutta ollaanko osattu pärjätä markkinavetoisessa taloudessa ?

Keskuspankkirahaa on jaettu liikepankeille ja tuettu talouksia summilla joilla olisi palkattu kaikki maailman johtajat, kun samaan aikaan on omaisuuden arvoa heikennetty ja veroja aletaan kiristämään.

Missä oli ammattijohtajat ? No siellä tietysti meitä kaikkia vedättämässä.

luuserius (nimimerkki)

Virossa on pienet palkat johtajilla. Eikö sinne kannattaisi siirtää suomalaisten eläkevarat, ulkoistaa ?

Kun pienuutta ihannoidaan, niin siirretään sinne samalla esim. opetustoimi. Halpoja opettajia ja terveyspalvelutkin kannattaisi sinne ulkoistaa. Wink wink....

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Mun mielestä riittäisi, jos ihan ensimmäiseksi kaikkien eläkeyhtiöiden johdossa toimivien palkkajohtajien ja hallituksissa ja hallintoneuvostoissa istuvien "hyvien veljien" omaisuus konfiskoitaisiin.

Sitä mukaa kun tunnustaisi rikoksia, niin saisi omaisuuttaan takaisin.

luuserius (nimimerkki)

Mauno Koivisto aikanaan teki maalaisjärjellä finanssipolitiikkaa yhdessä Liikasen kanssa.

Että on sitä ennen osattu ilman ammattiosaamista. Sitten ne perkeleen markkinat menivät ja sotkivat hienon suunnitelmantalouden.

K Veikko

"Suomessa ei kuitenkaan ole tarvetta tehdä dramaattisia säästöpäätöksiä"

Eli hulvatonta velan ottamista voidaan jatkaa. Ja vielä

    "sillä EU:n laskelmissa ei ole otettu huomioon julkisen sektorin varallisuutta kuten eläkerahastojen säästöjä"

on syytä entisestään lisätä velanottoa. Muuten emme pääse tilanteeseen, jossa "dramaattisia säästöpäätöksiä" on tehtävä.

"niitten varallisuutta käytetään yhteiseksi hyväksi"

Voidaanko yhteinen hyvä tasapuolisesti määritellä mitenkään muuten kuin ottamalla kansalaisten eläkesäästöt valtiolle ja eduskunnassa äänestää niiden käytöstä?

Vieras (nimimerkki)

Mitäs tuohon muuta sanomaan kuin että lopettakaa tuo uikuttaminen ja opetelkaa uimaan.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Osataan kyllä uida, mutta kun nämä eläkeyhtiöiden kuormasta syövät herranperkeleet hakkaavat airolla päähän.

Maalaismummo (nimimerkki)

Kyllä ne ovat taitavat sijoittamisen ammattilaiset, jotka ratkaisevat, miten työeläkerahastotmenestyvät tulevien eläkeläisten varojen sijoittamisessa! Ay- tai muutkaan edustajat voivat korkeintaan sanoa joskus kahdesta tasaveroisesta sijoituskohteesta, jotta meidän arvojen puolesta mieluummin toi kuin toi.

Siitä ei ainakaan pidä maksaa sellaisia palkkioita kuin nyt on maksettu - siis suoraan sanoen härskisti varastettu tulevilta työeläkeläisiltä.
Kuka näin korkeista palkkioista yleensä on päättänyt? Kaistapäitä ovat nekin olleet. Pieniä olivat Nuorisosäätiön palkkiot näiden rinnalla!

Siis työeläkeyhtiöt todella remonttiin!

Vieras (nimimerkki)

"Lopettakaa nyt tuo uikuttaminen islamin hyökyaallosta ja opetelkaa uimaan!"

"Pyhää sotaa ei itse asiassa ole olemassa."

Näinkö se oli Arja Alho? Nyt räjähti Tukholmassa, milloin on vuorossa Helsinki.

Toimituksen poiminnat