Arjan blogi Uudessa Suomessa Yhteiskunnallinen keskustelu vahvistaa demokratiaa ja oikeus siihen kuuluu kaikille.

Niinistö, Haavisto ja kehitys

 

 

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että vaaliasetelmat vuoden 2012 presidentin vaaleissa arvomaailman ja toimintatavan suhteen muodostuvat Pekka Haaviston ja Sauli Niinistön välille. Muodon vuoksi toki muutkin puolueet asettavat omat ehdokkaansa. Luulen, että ensimmäisen kierroksen omien ehdokkaitten puffauskampanjat ovat  innottomat ja varsinainen kampanjointi alkaa toisella kierroksella - jos sellaista edes tulee. 

Kokoomus ilman muuta lähtee kampanjassaan siitä, että Niinistö tulee valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Niin hyvät lähtöasetelmat hänellä on ja siksi kansalaiset saattavat jättää pudotuspelin sikseen ja äänestää suoraan haluamaansa ehdokasta.

Vihreät ovat saaneet etulyöntiaseman kun ehtivät ensin asettamaan ilmassa roikkuvan ehdokasasettelun ensimmäisen nimen. Näin Haavisto on kisan ennakkosuosikin haastaja, joka varmistui juhannuksen jälkeen. Siksipä SDP:n  tai Vasemmistoliiton  ehdokkaalla ei tule enää olemaan samaa mahdollisuutta haastaa Niinistöä kuin Haavistolla, ei ainakaan asioilla. Eikä etenkään, jos ehdokkaat ovat perinteistä puoluetoimintaa edustavia. Tämä pätee myös Keskustan avoinna olevaan  ehdokasetsintään.

Timo Soini on varmuudella myös presidenttiehdokas. Perussuomalaisten paisuvaa kannatusta ei haluta hukata vaikka gallup-lukuihin presidentinvaaleissa perussuomalaiset eivät pääse millään. Kovin suuria paukkuja Soini ei kisaan laita kun kerran jo ilmoitti, ettei hopea ole häpeä. Ei varmaan pronssikaan.

Niinistö tulee saamaan tukijoukkoihinsa vaikuttavan konservatiivirintaman. Europarlamentaarikko Ville Itälä jo maalaili erilaisia mahdollisuuksia. Toivottavasti  Haavisto puolestaan kokoaa radikaalirintaman.

 

***

Ydin-lehden puolesta kävin haastattelemassa presidentti Tarja Halosta kakkosnumeroamme varten. Olen nimittäin sitä mieltä, että presidenttikeskusteluissa pitäisi tulla selväksi millaisina ehdokkaat näkevät globaalihaasteet  ja miten niitä voidaan ottaa hallintaan. Abstrakteille käsitteille pitäisi keskusteluilla saada lihaa luitten päälle, vaikkapa kestävälle kehitykselle. Ei nimittäin ole mitään järkeä käydä presidentinvaaleja eduskuntavaalien teemoilla nyt kun uusi hallitus on aloittanut työnsä ja kun EU-politiikka kuuluu hallitukselle.

Kestävä kehitys pähkinänkuoressa tarkoittaa sitä, että jokaisen sukupolven pitäisi jättää tuleville ainakin yhtä paljon mahdollisuuksia kuin sillä itsellä on ollut. Asiaa voi konkretisoida neljän pääoman käsitteen kautta. On kyse inhimillisestä pääomasta , siis laajasti osaamisesta. On kyse fyysisestä pääomasta, siis laitteista, tuotantokoneista tai rakennetusta ympäristöstä. Sosiaalisen pääoman osalta on kyse lainsäädännöstä, sosiaalisista verkostoista tai vaikkapa luottamuksesta. Luontopääomassa on kyse uusiutuvista ja uusiutumattomista luonnonvaroista.

Nyt pitäisi hakea kestävälle kehitykselle oikeita mittareita. Ensimmäisenä syyniin joutuu bruttokansantuotteen laskeminen. Kaikki taloudellinen toimeliaisuus ei sittenkään ole hyväksi maapallolle. Mitä ehdokkaat tähän sanovat?

***

Eilisissä Ylen uutisissa kerrottiin valtioneuvoston kanslian hankkeesta, jossa kasvun mittaristoa halutaan monipuolistaa. Hyvä näin. Omasta puolestani olen vain tyytyväinen, että hanke etenee. Ehkäpä ei ole turhaa kirjoittaa ja puhua asioista. Mutta vasta presidenttiehdokkaat voivat tehdä palveluksen globaalien kehityserojen vähentämisen poliittiselle tahdolle ja kestävän kehityksen mittariston etenemiselle ja käyttöönotolle. Presidenttien pitää olla globaalitoimijoita. Suomen presidentillä on erinomaiset mahdollisuudet olla tässä asiassa vaikutusvaltainen. Joukkoon istuvat oikein hyvin niin Haavisto kuin Niinistö. Haavisto suorastaan erinomaisesti. Soini puolestaan huonosti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koskas Ville Niinistöstä on tullut Europarlamentaarikko? Multa mennyt varmaan ohi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ministeri ja Europarlamentaarikko? Yhtäaikaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos, Arja, kun muutit tekstiäsi. Uskoin jo hetken aikaa, että minulta on mennyt jotain ohi!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miesten väliseksi menee.

Itke Iita inkeristä,
kesä meille kinkeristä,
suloisessa Suomessamme,
kaulahuivit suojinamme.
Itke ilman kyyneleitä,
ilo iske suuruksiksi.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Se kuitenkin on varmaa, ettei presidentinvaalit mene "vituksi", ko.ehdokkaiden ollessa kyseessä!

Käyttäjän jukkaheinonen kuva
Jukka P. Heinonen

Uskon suomalaisten olevan sen verran jarkevia, etta aanestavat Niiniston presidentiksi.

Jos suomalaiset ovat tulleet niin hulluiksi, etta aanestavat Suomen Akkavallan Suomen Homovallaksi, niin itse ainakin paadyn kaulakiikkuun, eihan hullujen keskella voi elaa.

Uskon kuitenkin suomalaisten olevan sen verran tervejarkisia, etta haluavat palauttaa Suomen Tasavallan entiselleen niinkuin se oli maamme itsenaistyttya.

Tavjan punikkidiktatuuri on toivottavasti mennytta aikaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Nato ja ydinvoima kaataa Niinistön.

Esa Uotinen

Maailmassa on ja on ollut useita homoseksuaalisia johtajia. Ei sen takia kannata kiikkuun itseään laittaa. Niinistö on hyvä valinta myös.Olen huomannut tekstien välistä, että hän on vanhetessaan punikoitunut :)))

Mutta tätä en ymmärrä.
"Tasavallan entiselleen niinkuin se oli maamme itsenäistyttyä" ???- siis mitä??? -silloin oli täysi kaaos ja sisällissota. Mennyttä maailmaa ei saada takaisin, sillä nykyinen on paljon parempi ja tulevaisuus aina parhain.

Risto Koivula

"Yksipuoluerintamalta oli paska tikki asettaa Haavisto (jossa ei ole mitään "radikaalia"...) ehdokkaksi, sillä Haavisto ei syö lainkaan Soinin ääniä, mutta voi kyllä syödä Niinistön ääniä. Demarien on nyt asetetettava joku populistinen äijänköriläs syömään Soinin ääniä (että Niinistö valittaisiin, "velkaa" viime vaaleista...).

Vaaleissa on runsaasti tilaa aivan uusille ja toivottavasti yllättävillekin ehdokkaille!

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Kiitos vaan nykyisen hallituskoaliition Soinilla paukkuu osakkeet koko ajat ylöspäin! Perussuomalaiset kiittää ja kuittaa!

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Onpa YDIN-lehti muuttunut laaduttomaksi, kun se suostuu haastattelemaan Tarja Halosta.

Halonen ei ulkoministerinä uskaltanut puolustaa rohkeammin venäläisiä lentokonekaappareita. Presidenttinä hän ei ole uskaltanut antaa lausuntoja totaalikieltäytymisestä tai siviilipalvelusajan rangaistusluontoisuudesta, josta ihmisoikeusjärjestöt säännöllisesti Suomea huomauttavat.

Haloselle ihmisoikeuskysymykset ovat lähinnä naisten oikeuksien propagoimista. Paitsi että naispääministeri Jäätteenmäki uhrattiin kylmästi, jotta oman puolueen Paavo Lipposen täydelliset töppäykset Bush-nuoleskeluissa pysyisivät piilossa.

Väärää historiankirjoitusta, militaaritulkintaa "erillissodasta", Halonen sen sijaan on julkispuheessa puolustanut.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Väärää historiankirjoitusta, militaaritulkintaa "erillissodasta", Halonen sen sijaan on julkispuheessa puolustanut."

Jos viittaat Jatkosotaan, niin sehän oli erillissota. Ainakin Neuvostoliiton mielestä. Mutta ehkä he olivat väärässä.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Kirkon piirissä noussut keskustelu äärikristillisten tahojen lähetys- ja kehitystyön rahoituksista julkisin varoin, ja sen suhteesta tasa-arvokysymyksiin, ei tulisi hautautua. Täysin evl-kirkon ulkopuolella valtion laajaa tukea saa mm helluntaikirkkoa lähellä oleva Fida, jonka budjetista yli 80 prosenttia tulee julkisista varoista.

Olen seurannut äärikristillisten lähetys- ja kehitysjärjestöjen varainhankinta- ja motivaatiotoimintaa Pohjois-Amerikassa. Pohjoisamerikkalaisten ääriliikkeiden henkinen vaikutus mm Ugandassa, homojen teloitushankkeineen, pääsi kansainvälisiinkin otsikoihin.

Erilaisten evankelikaaliryhmien kehitysyhteistyötoiminnan ja lähetystoiminnan ero voi hallinnollisesti olla selvä, mutta käytännön asennemaailmassa taitaa olla kyse veteen piirretystä viivasta, joka Afrikan lämmössä pian haihtuu.

Pohjois-Amerikasta kyllä löytyy tarpeeksi miljoonia sikäläisten saarnamiesten asennemaailman levittämiseen Afrikkaan ja Aasiaan. Ei siihen Suomen verorahoja tulisi käyttää. Oman, aidon varainhankintansa varassa äärikristilliset tahot voivat tietenkin harjoittaa toimintaa harkintansa mukaan.

Pertti Väänänen

Kaikkien uskonnollisten yhteisöjen kansankirkot mukaanlukien tulisi rahoittaa kaikki toimintansa itse keräämillään varaoilla. Mitä kehitysapuun nykyisellään tulee, sen voisi lopettaa kokonaan. Siitä on vain haittaa afrikkalaisille.

turunen (nimimerkki)

Kokoomuksesta tulee Niinistölle painava taakka, kunhan euroeväät ovat levinneet Kataisen syliin.

Haavisto on marginaaliväen, kuten vihreiden ja Arja Alhon, suosikkeja. Pekalla ei ole toivoa toiselle kierrokselle, vaikka poikakaveri olisikin nuori ja nätti.

Soini on ainoa kansansuosikki, kunhan kokoomus on ryvettynyt tukiaisseikkailuissaan Välimerellä.

Soinin taakse toisella kierroksella tulevat Suomen suosituimman puolueen persujen lisäksi enemmistö kepulaisista, puolet demareista, 80% vasemmistoliittolaisista, kaikki kristilliset ja jokainen aiemmin nukkunut.

Siitä voi laskea kuka on seuraava pressa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Soini on niin hyvä, ettei se jouvva presidentiksi.

Esa Uotinen

Kuulostaa jo siltä, että Soinilla tulisi olevan 110% kannatus. Asunko sittenkin Pohjois-Koreassa???

siviili tarkkailija

Kun srebrenizassa serbiarmeila murhasi n 9000 muslimia YK kauhistui ja riehaantui. Tänäpäivänä Haagin kansainvälisessä oikeudessa istuu iskun määrännyt kenraali. Kaikki asiaan vaikuttaneet poliittiset päättäjä ovat siis oikeudessa. Paitsi hollannin maa-armeija. Se on lopetettu.

Kun muslimijohtoinen Sudan murhasi 200 000 darfurilaista ei rehunnasta eikä kauhistuksesta ollut puhettakaan. Asia oli kansainvälisen järjestön mielestä kuitenkin tutkimuksen arvoinen. Darfurissa tehtiin kansanmurha. Asiaa tutkimaan asettui Pekka Haavisto. n 200 000 ihmistä tapettu rynnäkkökivääreillä sekä näännyttämällä nälkään. Kuka murhasi heidät? Miksi?

Vaalikirjassaan Pekka Haavisto paljasti itsensä ja tutkimusmenetelmät. Oli kuulemma ollut mielenkiintoista ja haastavaa kun kaikki keskustelunsa mm somalialaisten islamilaisradikaalien kanssa oli päättnyt Abu Graibin vankilan kautta yhdysvaltalaisten sotarikosten vääryyksien tuomitsemiseen sekä yksittäisten oikeustapausten aiheuttaman moraalisen ongelman kanssa painimiseen. Tänäpäivänä Pekka Haavisto ei haluaisi edes kuulla sanaa Darfur. Hän ei halua tietää eikä olla missään tekemisissä koko asian kanssa. Darfurin kansanmurha sotii niin pahasti Pekka Haaviston idealistista monikulttuurimaailmankuvaa vastaan. Sitäpaitsi Sudan on lopetettu. On Pohjois- ja Etelä-Sudan. Ei Pekka Haaviston ansiosta vaan Pekka Haavistosta huolimatta.

Kansainväliset näytöt on annettu. Kansanmurhatutkimusen täydellinen epäonnistuminen on Pekka Haavistolta vahva näyttö kyvyttömyydestä. Siksi vihervasemmistolainen lehdistö on kiinnostuneempi hänen homoseksuaalisesta iltaseuralaisestaan kuin todellisista poliittisista saavutuksistaan.

turunen (nimimerkki)

Vahvaa todistusta siviili tarkkailijalta. Tosin ei Sudanin verilöylyä pelkillä rynnäkkökivääreillä toteutettu. Venäläisvalmisteisilla suihkuhävittäjillä oli hyvä kurmoottaa karjaansa paimentavia ryysyläisiä.

Muistin kirjoittaneeni joskus tällaisenkin:

http://turunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9664-millo...

Pertti Väänänen

Eikös se Niinistö liittynyt johonkin ritarikuntaan, jonka perustaja oli SS-johtaja Himlerin alainen? Onhan se eräänlainen ritari myös tämä Haavistokin.

Käyttäjän Porkkanakeppi kuva
Timo Karonen

"Luontopääomassa on kyse uusiutuvista ja uusiutumattomista luonnonvaroista." Jäi mielikuva, että Ydin-lehden päätoimittaja näkee luonnon hyödynnettävänä pääomana. Onko mielikuva oikea?

Arto Lauri

Tietääkö Arja Alho, että Olkiluodossa on r ä j ä h t ä n y t Posivan poratessa suuri metaanikaasuklatraattitasku? Siinä olisi tuhoutunut sekä porauskalustoa että ihmishenkiä sairaalakuntoon. Silminnäkijän mukaan 10m kalliokraateri muodostui ja vastaavaa. Joten EI mikään piku tapaus tasan! Koska Posiva on mm. poistanut tuon porausreijänkin arkistoinneistaan yms. paljastavaa.

Asia on sisäministeriön valtuuksin peitelty jo 2003 eteenpäin. Nyt nämä ydinrikolliset aikovat panna tämän kilometripaksun epävakaan kosmisen pommin päälle miljoonat kilot hehkuvan kuumaa näkemällä tappavaa ydinjätettään. Kun tämä megahyperpommin tiedetään mm. Nils- Axel Mörnerin tiedoin räjähtävän heittämällä läpi puolen kilometrinkin periskallion tuosta vaan! (Boda- luolat Ruotsissa, yms.)
--------

(Itämeren altaassa olevat kiinteäjäiset metaanikaasuklatraatit o v a t geologian ammattilaisten tiedossa. Kuulin varmistuksen laskelmilleni 06.07.2011 tietolähteestäni. Juuri kuten arvelinkin.)

Arto Lauri hei.

Juu tämänkin viestin olen saanut kirjoittaa jo viidesti. No kas kun tietokantojani kaatelevat niin laajasta lennosta, etten lähettää ehdi. No koetetaan siis taas. Juu on käynyt selkeää selvemmäksi, miten tämä Posivan metaanikaasuklatraattiin räjähtäneen reiän tiedosto on vaatinut j o useampiakin uhreja. Enkä todellakaan moiti, teitä. Tämä IAEA/ Posiva juttuni nyt vaan o n niin kova, koska sen ratkaisun takia puhutaan heittämällä miljoonista ydinrikosurheita puoleen jos toiseen.

Olen kuullutkin pitkin maakuntia, että jopa perille päässeitä aiheeseen liittyviä kuviani ja raportteja NSA ronkkii pimeäksi vielä jopa kotikoneiltaan! Villi oli tieto, että materiaalini printtauskin esim. julkisella kirjaston koneella esti sisäministeriön huippusalainen koodeksiautomaatti lennosta. US- blogien kaltaisilta julkisemmilta sivustoilta SUPO näyttää niin ikään sensuroivan ihan suokuokintaperiaatteellaan. Mitään perustelematta, laittomasti ja kansainvälisen rikolliseen tyyliinsä, kuten POLIISI vain härskeimmillään.

Noin summa summaruma. Minun e i tosiaan tarvitse enää perustella millekään suunnalle, että nämä löydökseni lienee maamme kuumin ydinpaljastusjuttuni taas kerran pitkiin, pitkiin aikoihin. Eli, eli sanojasi ystävä hyvä lainatakseni:" Kuormitat suojelusenkeleitä nyt ja tässä parhaillaan enemmän kuin kovasti!" Näinhän se on, kun ihmisenä, inhimmillisenä sellaisena yritän pelastaa Maapallomme ja miljoonapäiset kansankerrokset ydinalan kansainvälisen rikollisten tappolistalta niin aletaan olla tuolla puolen "Shindlerin listojen"!

Tapani toimia paineessa tunnet tietysti hyvin. . Eli liitän tähän nyt malliksi aivan huikaisevan tarkennettua aiheeseen liittyvää dataa ja kuvamontaashikarttaa. Kaikkea hyvää ystäväni. Elämme sellaisia aikarajapintoja, ettei yksinkertaisesti kannata kaikkia tuntojaan edes näin kirjata. Maapallomme on v i e l ä elinkelpoinen ja sen eteen taistelu jatkuu niin kauan kun Luojalta armonaikaamme vielä on. Ystävänne, korjaan h y v ä ystävänne Arto L.
[img]http://kuvaton.com/k/Yhvj.jpg[/img]
http://kuvaton.com/k/Yhvj.jpg

Toimituksen poiminnat